Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не допустить ксенофобії, але й проти штампів

Четвер, 15 листопада 2007, 20:53

Президент Віктор Ющенко оцінює державний візит до Ізраїлю як успішний.

Про це він заявив у Єрусалимі під час зустрічі з представниками політичних і академічних кіл Ізраїлю, повідомляє прес-служба президента.

"Я вірю, що візит заклав нові підвалини наших відносин, нову динаміку. В Ізраїлі я побачив багато друзів України", – сказав Президент.

Віктор Ющенко зазначив, що в ході вчорашніх зустрічей з керівництвом Ізраїлю він запропонував на початку 2008 року провести третій раунд переговорів щодо взаємного визнання прав на пенсійне забезпечення громадян – вихідців з України, які проживають в Ізраїлі, та навпаки.

Президент висловив переконання, що такий крок матиме позитивний вплив на право громадян наших держав обирати місце свого проживання.

Говорячи про важливість співпраці у вшануванні спільних сторінок історії єврейського та українського народів, Віктор Ющенко озвучив ініціативу української сторони щодо вшанування видатних євреїв – вихідців з України. Йдеться про встановлення пам’ятних знаків, присвоєння імен бібліотекам тощо.

Ющенко повідомив, що був і залишається прихильником передачі культових споруд різних конфесій відповідним духовним інституціям.

"Це краща форма їх використання", – сказав він, нагадавши, що в Україні 84 зі 109 синагог вже передані єврейським громадам.

Глава держави наголосив, що для українського суспільства є нехарактерними явища антисемітизму та ксенофобії, а у владних колах "немає носіїв такої ідеології".

Президент окремо зупинився на звинуваченнях, які лунають на адресу Романа Шухевича та воїнів УПА.

"Немає жодного факту, який би засвідчував, що хоч одна українська визвольна організація діяла у каральних операціях, переслідувала і вбивала євреїв", – сказав президент, додавши, що інститут національної пам’яті України та "Яд Вашем" отримали пропозицію створити робочу групу, яка б вивчала серед інших і це чутливе питання.

Президент закликав єврейську громаду не поспішати з емоційними оцінками цих історичних подій і "не керуватися штампами".

Ющенко завершив візит у четвер увечері.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування