Європа хоче провести розслідування по Україні

П'ятниця, 16 листопада 2007, 07:18

Європарламент і Рада Європи можуть провести розслідування, чи приземлялися в Україні літаки Центрального розвідувального управління США.

Таку думку висловив речник Комісара ЄС із юстиції Фрісо Роскам-Аббінґ, повідомляє Радіо "Свобода".

"Як ви знаєте, ці дві інституції – Європарламент і Парламентська Асамблея Ради Європи – проводять активні розслідування. Вони можуть вирішити додати цю нову інформацію і таким чином розслідувати питання про Україну. Ми будемо чекати на цю інформацію", – заявив він.

За словами Роскам-Аббінґа, у відповідності до верховенства права і презумпції невинуватості важливо не робити висновки занадто швидко, однак Єврокомісія не перебуває в контакті з українською владою з цього питання.

Як відомо, у середу депутат Європарламенту Джованні Клаудіо Фава вкотре заявив про нібито посадки літаків ЦРУ на одній із авіабаз України.

За можливий доказ він вважає телефільм, що його показав іще в березні минулого року російський телеканал "РТР" і тоді ж спростувала Україна.

За словами європарламентаря, який минулого року склав перелік нібито понад тисячі таємних авіарейсів ЦРУ з зупинками в Європі, він збирається знову перевірити використання ЦРУ українських злітно-посадкових смуг і, можливо, військових частин.

Колега Фави, європарламентар Джульєтто К’єза додав у Страсбурзі, що не має незалежних свідчень стосовно тверджень російського прокремлівського телеканалу, але вважає, що Україна, як багато інших європейських країн, таки співпрацювала з ЦРУ.

Два європарламентарі також посилалися на таємний український документ, який нібито давав дозвіл на посадки літака ЦРУ в серпні 2005 року.

Організатори чергового розслідування в справі таємної програми ЦРУ, за якою підозрюваних у тероризмі після 2001 року нібито доставляли до країн Європи й там допитували в таємних в’язницях, хочуть "знати, хто відповідальний" за це в Україні.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко в інтерв’ю агентству "Асошієйтед Прес" відкинув звинувачення європарламентарів і без коментарів назвав їх "нісенітницею".

Начальник Управління прес-служби Міністерства оборони Андрій Лисенко заявив, що аеродроми Міноборони ніколи не приймали літаків ЦРУ, і "заяви з цього приводу є абсолютно безпідставними, некомпетентними і виглядають просто абсурдними".

Речниця СБУ Марина Остапенко так само заявила Радіо "Свобода": "Ми вже заявляли і зараз кажемо: жодних тюрем ЦРУ в Україні не було і не може бути".

Речник ЦРУ США Майкл Мансфілд відмовився коментувати представникам ЗМІ звинувачення стосовно України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування