Бойко відговорив "Газпром" від невигідної формули?

П'ятниця, 16 листопада 2007, 09:02

Україні, ймовірно, удалося в четвер переконати "Газпром" відмовитися від ідеї прив'язати вартість газу до європейської, що може гарантувати стабільність цін, принаймні, у короткостроковій перспективі.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в українській делегації.

"У ході переговорів ми, по суті, відговорили російську сторону застосувати щодо нас цю формулу (прив'язка до європейської ціни газу). Ми переконали "Газпром" у тому, що в України особливий статус – оператора транзиту 80% російського газу, і тому ціна для неї повинна формуватися зовсім по інших принципах", - повідомило це джерело.

Самі принципи формування ціни співрозмовник видання назвати відмовився.

Однак, на думку кандидата в народні депутати від БЮТ Михайла Волинця, мова може йти про збереження наявної схеми ціноутворення.

"Зараз ціна для нас формується виходячи з пропозицій країн Середньої Азії – Туркменії, Узбекистану, Казахстану – і прибутку оператора – RosUkrEnergo. Ця схема, у цілому, дозволяє домогтися прийнятної для України вартості газу. Думаю, саме на ній наполіг пан Бойко в ході вчорашніх переговорів", - припустив він.

Тим часом, високопоставлене джерело в російській монополії розповіло, що в ході другого раунду переговорів "Газпром" запропонував перейти на нові принципи формування цін для України вже в наступному році.

"Ми запропонували Україні підписати угоду, у якій значиться, що вона має платити стільки ж, скільки Європа, за винятком вартості транспортування (якщо йдеться про середньоазіатський газ), мита, а також понижуючого коефіцієнта", - повідомив співрозмовник видання.

За його словами, щороку "Газпром" буде називати середньоєвропейську ціну. (Раніше аналогічна система розрахунку ціни на газ була прийнята для Білорусії. Для цієї країни понижуючі коефіцієнти складають на 2008 рік 67%, на 2009 рік – 80%, на 2010 рік – 90%, з 2011 року Білорусія зобов'язалася перейти на оплату газу за світовими цінами.

На думку гендиректора газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрія Коровіна, для України такий варіант формування цін на природний газ при їхньому постійному зростанні був украй невигідний.

"У наступному році ціна на газ для Європи може досягти $450-500 за тисячу кубометрів. Якби Україна погодилася на умови "Газпрому", то навіть при таких значних понижуючих коефіцієнтах, як у Білорусії, вона заплатила б у 2009 році $250-270. Якщо ж країні удасться зберегти середньоазіатські постачання, вартість газу в 2009 році не повинна перевищити $190-200 за тисячу кубометрів", - говорить гендиректор профільної компанії Magyar GT Янош Петефі.

Як відомо, Мінпаливенерго України і "Газпром" у четвер заявили про досягнення домовленості щодо принципів формування ціни на газ у середньостроковій перспективі і підготовку необхідних контрактів, але детальнішої інформації не повідомили.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування