З нового року ДТП будуть "засвідчувати" автоматично

П'ятниця, 16 листопада 2007, 10:30

З 1 січня одержати виплату за страхуванням автоцивільної відповідальності стане значно простіше завдяки введенню автоматизованої системи видачі довідок про ДТП.

Як повідомив "Делу" президент Моторно-транспортного страхового бюро (МТСБУ) Володимир Романишин, Державтоінспекція вже затвердила єдину електронну форму довідки про дорожньо-транспортну пригоду.

Видача такого документа, на думку експертів, у 3-4 рази прискорить процес отримання страховиками інформації про аварію, і, відповідно, виплату страховки.

Зараз отримання довідки за запитом страхової компанії займає 10-15 днів, а іноді й місяць, зазначає видання.

"А з 1 січня 2008 року буде введена автоматична система видачі довідок. Інформація про ДТП буде в електронному вигляді заноситися в єдину базу даних Державтоінспекції, до якої в нашого бюро є доступ", - говорить Романишин.

Таким чином, після нововведення страхові компанії-члени МТСБУ зможуть також в онлайн режимі "бачити" аварію клієнта, що купив у них поліс ОСАГО, йдеться у статті. Отже, за словами Романишина, врегулювання справ по "автоцивілці" страхові компанії починатимуть значно раніше.

У Державній автоінспекції підтвердили, що нова система запрацює з нового року. Правда, за словами начальника Центру безпеки руху ДАІ Василя Зайченка, йдеться про прискорену видачу даних тільки по полісах ОСАГО.

Що стосується КАСКО, то все залишиться як і раніше. "По КАСКО довідки не будуть видаватися в автоматизованому режимі, тому що за них треба заплатити", - каже Зайченко. За його словами, кожна довідка по КАСКО коштує 30 гривень.

Водночас страхівники, крім спрощення процесу одержання інформації від ДАІ і прискорення виплат по полісах ОСАГО, сподіваються, що нововведення дозволить їм набагато простіше виявляти шахраїв, що, користуючись відсутністю єдиної оперативної інформації, купують поліси ОСАГО відразу в декількох компаніях.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування