Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європарламент просить скасувати "ризиковану" затію Януковича

П'ятниця, 16 листопада 2007, 14:42

Європейський парламент закликає Україну скасувати квотування експорту пшениці.

Про це йдеться в доповіді Європарламенту, повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Європарламент відзначає, що експортні квоти на пшеницю, які діють із жовтня 2006 року, не тільки негативно позначилися на аграрному ринку України, але й призвели до ризикованих, непрозорих операцій, пов'язаних із ліцензуванням експорту, що створює сприятливі умови для корупції.

Також Європарламент підкреслює необхідність інтеграції України в зону вільної торгівлі ЄС, прийняття процедури сертифікації імпортерів, експортерів і транспорту і посилення санітарних і фітосанітарних правил, приведення їх у відповідність із правилами, що діють у ЄС.

При цьому Європарламент закликає Єврокомісію почати діалог з Україною про співробітництво у сфері фітосанітарії, а також почати переговори про захист географічних покажчиків і включити результати цих переговорів у майбутню угоду про вільну торгівлю.

У тому числі, Європарламент виступає за підтримку аграріїв і фермерів шляхом поліпшення їхнього економічного становища, а також розвитку сільської місцевості.

При цьому він підкреслює, що така підтримка має набувати форми фінансової і галузевої підтримки, сприяти доступу до кредитів для дрібних виробників, упроваджуючи зважену систему допомоги дрібним і молодим підприємцям, створювати програми професійного навчання.

Як відомо, Кабінет міністрів переніс термін початку експорту 1,203 млн. тонн зернових культур з 1 листопада 2007 року на 31 грудня 2007 року.

У вересні уряд прийняв постанову, відповідно до якої експорт зернових культур в обсязі 1,203 млн. тонн (600 тис. тонн кукурудзи, 400 тис. тонн ячменю, 200 тис. тонн фуражної пшениці 6-го класу і 3 тис. тонн жита) дозволявся з 1 листопада 2007 року по 31 березня 2008 року.

Раніше Кабмін установив квоту на експорт зерна в обсязі 12 тис. тонн на 2007/2008 маркетинговий рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування