Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Катастрофа в Керченській протоці сталася через контрабанду?

Субота, 17 листопада 2007, 14:06

Головною причиною трагедії у Чорному морі стало те, що судновласники та капітани з метою економії здійснювали перевалку вантажів з одних судів на інші не в портах, а безпосередньо у Керченській протоці, вважають експерти.

"Ми десятки разів говорили — це неприпустимо! І ось, будь ласка, рвонула бомба. Адже якби не було цього перевантаження, ніхто б не потонув", — зазначив директор керченського НДІ рибного господарства і океанології (ПівдНДІРО) Борис Панов у інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"Чому там скупчилося 150 судів? Тому що там йде перевантаження мільйонів тонн усіляких вантажів", - підкреслив він, додавши, що в цьому задіяні і українські судна, і російські, — щоб не платити портові збори, не проходити відповідні перевірки.

Водночас екс-прокурор Криму Віктор Шемчук підтвердив чутки про те, що причина популярності рейдової перевалки вантажів — контрабанда.

"Але про об’єми контрабанди нічого конкретно сказати не можу... За моєї пам’яті жоден контролюючий орган не спрямував жодного матеріалу щодо якихось порушень законодавства з рейдового перевалювання. Отже, хто там у темі, а хто в долі — сказати не можу", — відзначив він.

Разом з тим, керівник відділу криміналістики Південного слідчого управління на транспорті Слідчого комітету (СК) при прокуратурі РФ Сергій Бойко вважає основними версіями причин аварії порушення в діях капітанів портів "Кавказ" і "Ростов", а також порушення, припущені самими капітанами суден.

"Основні версії вже є. Перевіряються порушення в діях капітанів порту "Кавказ" і порту "Ростов", адже судно "Нахічевань" виходило в Керченську протоку з порту "Ростов", - сказав представник СК РИА Новости, пояснивши, що питання в тому, чи мало право судно класністю "озерне" виходити в морський рейд.

Друга версія - порушення, допущені самими капітанами суден, сказав Бойко.

"До цих двох версій додається ще одна - порушення при оцінці технічного стану суден судновласниками і судноверфями, які перевіряють технічний стан суден і підтверджують їх класність", - додав Бойко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...