Бойко відбивається від "білоруського варіанта"

Вівторок, 20 листопада 2007, 09:26

Голова Міністерства палива й енергетики України Юрій Бойко в понеділок провів черговий раунд переговорів з "Газпромом" про принципи формування цін на газ у середньостроковій перспективі.

За інформацією "Комерсант-Україна", Україна запропонувала установити ціну на газ у 2008 році $147,5 за тисячу кубометрів, а в 2010 році – $160.

Джерела видання в "Газпромі" повідомили, що російська компанія виявилася в понеділок не готова прийняти пропозицію України і переговори були перенесені.

Переговори про перспективи співробітництва Росії й України по газу в центральному офісі "Газпрому" у понеділок тривали до пізнього вечора. Сторони з'ясовували юридичні деталі угоди, яку планується підписати до кінця цього тижня. Про її принципи вони домовилися ще в минулий четвер.

Як розповів виданню перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, угода зафіксує принцип формування ціни до 2011 року, що буде полягати у тому, що Україна буде одержувати газ за ціною на кордоні Польщі-Німеччини мінус транспортні витрати.

"Певні коливання ціни передбачені в зв'язку з закачуванням газу в підземні сховища і сезонну затребуваність газу на ринку", - пояснив Шлапак.

За його словами, в угоді будуть записані конкретні ціни на газ до 2011 року: "Ми не погодилися з білоруським варіантом угоди, де прописані понижуючі коефіцієнти, і вирішили усе зафіксувати точно".

Шлапак повідомив, що після переговорів у минулий четвер у "Газпромі" президент Віктор Ющенко схвалив їхні підсумки.

Джерело видання, близьке до переговорів, розповіло, що ціна на газ, яку Україна запропонувала "Газпрому", складає в 2008 році $147,5 за тисячу кубометрів, у 2010-м – $160. Ціна в 2009 році буде деяким проміжним значенням.

Як повідомив Шлапак, в угоді передбачено, що до 2011 року ціна транзиту природного газу для Росії змінюватися не буде, а надалі в документ будуть закладені умови, при яких можна переглянути транзитні ставки.

Високопоставлене джерело в "Газпромі" пояснило, що пропозиція України "будується на збереженні чинної системи постачань".

"Якщо змішати туркменський, казахський і узбецький газ, що RosUkrEnergo купує на 2009 рік, і додати незначну націнку RUE, вийде та ціна, яку запропонувала Україна", - сказав співрозмовник видання.

Гендиректор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевелєв каже, що якщо ціна на газ дійсно буде $147,5 за тисячу кубометрів, то його вартість для промисловості досягне $220-230 за тисячу кубометрів (зараз $180-190 за тисячу кубометрів).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:48
Керівники усіх відділів Samsung перейдуть на 6-денний робочий тиждень
10:39
На Донеччині за добу через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
Усі новини...