На всіх небезпечних шахтах ввели особливий режим. На Засядька триває пожежа

Вівторок, 20 листопада 2007, 10:58

Введено особливий режим на всіх шахтах України, небезпечних на раптові викиди метану.

Про це на прес-конференції в Донецьку у вівторок заявив голова Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці і гірського нагляду Сергій Сторчак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Говорячи про ситуацію на шахті ім. Засядька в Донецькій області, де 18 листопада відбувся вибух метану, Сторчак повідомив, що на аварійній ділянці продовжується пожежа.

"Вживаються заходи, щоб її локалізувати і загасити", - зазначив він. За його словами, сказати, коли експерти зможуть спуститися на аварійну ділянку, можна буде не раніше, ніж через добу.

Сторчак також повідомив, що в 13-й східній лаві шахти підключена електроенергія, відкачується вода.

За його даними, пожежа буде гаситися й в активний спосіб, також будуть ставитися і перемички.

Він додав, що влада збирається розширити комісію і скористатися допомогою іноземних експертів.

"Зараз зі США виїжджає дуже досвідчений експерт. У них теж нещодавно була велика аварія", - підкреслив Сторчак.

В Україні нараховується близько 200 шахт, з яких 75% належить до 1-ї категорії з підвищеною небезпекою вибуху метану (надкатегорійні), і 35% - до небезпечного за вибухами вугільного пилу.

За даними Держнаглядохоронпраці, сьогодні видобуток вугілля на шахтах проводиться у вкрай важких гірничо-геологічних і температурних умовах, яких немає в жодній країні світу.

Середня глибина розробки вугілля вже досягла 700 м. Без реконструкції більше 20 років працює 160 шахт, введені в експлуатацію більше 100 років тому 50 шахт, більше 100 шахт працюють 45 років. За останні 20 років реконструйовано тільки 8 шахт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News