Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виплати постраждалим шахтарям під сумнівом?

Середа, 21 листопада 2007, 11:09

Гірники шахти ім. Засядька, де в неділю відбулася наймасштабніша в історії України аварія, добровільну страховку оплачували самі за бажанням.

Як пише "Дело", менше половини шахтарів на шахті ім. Засядька добровільно застрахували своє життя в страховій компанії "Орадон".

Сума страхових виплат шахтарям залежатиме від кожної конкретної угоди й складе від 2 до 20 тисяч гривень. Однак у "Орадоні" зізнаються, що страхові виплати родинам загиблих виплатять ще не скоро.

"Списків загиблих у мене немає, за прізвищами їх нам ніхто не дав. Крім списків потрібно, щоб були акти смерті і підтвердження, що це сталося на виробництві, і ще дуже багато документів", - пояснює заступник директора компанії Анатолій Задорожний.

Разом із тим у страховій компанії запевнили, що як тільки в них будуть усі документи, вони готові усе виплатити. Скільки точно застрахувалося шахтарів, Задорожний не каже, посилаючись на комерційну таємницю.

"Дуже погано, що немає обов'язкового страхування шахтарів. Водіїв ми зобов'язані страхувати, пасажирів ми зобов'язані страхувати. Я вважаю, що на шахтарів ця вимога також повинна поширюватися", - вважає заступник директора компанії.

Не змогли сказати, скільки шахтарів добровільно застрахували своє життя і на самій шахті. "У нас ходять представники страхових компаній, страхують добровільно. Начальник ділянки пропонує людям, а самі шахтарі вирішують – треба їм чи не треба", - повідомили виданню в службі охорони праці.

Голова незалежних профспілок Михайло Волинець відзначає, що "у більшості випадків шахтарі з недовірою ставляться до страхових компаній, тому люди практично не страхуються".

"Може бути, хіба що, ініціатива керівництва чи трудової профспілки. Або ж власник шахти має свою страхову компанію – прямо чи опосередковано – і тоді страхує своїх працівників", - додав він.

Видання відзначає, що на вугільних шахтах, що належать Ринату Ахметову, страхування гірників при прийомі на роботу є однією з необхідних умов – у випадку втрати здоров'я страхова компанія надає допомогу в оформленні документів зі встановлення ступеню втрати професійної працездатності.

На сьогодні виплати родинам загиблих на шахті ім. Засядька готовий виплатити лише Фонд страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань. Сума виплати кожній родині складає 5 річних зарплат. Це може бути близько 300 тисяч гривень кожній родині, відзначає видання.

Прес-служба Кабінету міністрів повідомляла, що родинам загиблих шахтарів Фонд виплатить по 100 тисяч гривень. Водночас, у Донецькому регіональному відділенні Фонду страхування від нещасних випадків навіть чути про питання щодо можливих виплат не захотіли: "Які гроші, коли тіла всіх загиблих шахтарів не підняли?".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування