Смешко розповів, як Ющенко повісив на нього "хрест" і "терновий вінок"

Четвер, 22 листопада 2007, 09:37

Екс-голова СБУ Ігор Смешко наполягає, що він може бути позбавлений дипломатичного рангу тільки за вироком суду або у випадку припинення громадянства.

Про це сказано в позовній заяві Смешка, у якій він оскаржує указ президента Віктора Ющенка про позбавлення його дипломатичного рангу, пише "Комерсант-Україна".

"Вважаю, що указ президента незаконний, виданий з перевищенням повноважень і підлягає скасуванню", – йдеться в документі, поданим Смешком до суду.

Посилаючись на закон "Про дипломатичні ранги України", він стверджує, що підстав для позбавлення його дипломатичного рангу не існує, оскільки щодо нього не виносився судовий вирок, і він не припиняв громадянство України.

Водночас, в інтерв'ю "Делу" Смешко в черговий раз назвав указ президента "звичайним актом політичної помсти з усвідомленою метою — політичною дискредитацією".

"На представленні нового голови СБУ Турчинова в 2005 році президент дякував мені за "той хрест", який я проніс під час "помаранчевої" революції. Очевидно, що з часом він передумав і вирішив, що одного "хреста", який він свого часу "поклав" на мене, мало. І вирішив додати сюди ще і "терновий вінок", - сказав він.

Він також підтвердив, що під час виходу указу Ющенка, знаходився за кордоном.

"Я давно обіцяв своїм синам показати Єрусалим і Назарет. І за день до указу, коли почалися шкільні канікули, ми з родиною полетіли на цю екскурсію. Там я і довідався про позбавлення рангу. Відразу з'явилися публікації, у яких обговорювалася тема мого можливого арешту після повернення до України або неповернення взагалі", - сказав Смешко.

Говорячи про розслідування справи про отруєння Ющенка, він сказав, що з лютого 2005 року не має доступу до будь-якої інформації з цієї справи.

Смешко в черговий раз висловив думку, що екс-заступник голови СБУ Володимир Сацюк непричетний до отруєння Ющенка.

"Сацюк не був настільки близьким другом політичних опонентів Віктора Ющенка на минулих президентських виборах, щоб узяти на себе і свою родину роль "камікадзе"... У противному випадку, він давно б уже мав відповідний депутатський імунітет", - вважає він.

"Я упевнений, що ніхто в СБУ дійсно не має жодного відношення до погіршення стану здоров'я Віктора Андрійовича восени 2004 року. А от відповісти на те, що ж насправді відбулося в ті дні з кандидатом у президенти країни, неможливо, на мою думку, без серйозного розслідування в цій справі ролі найближчого оточення Віктора Ющенка", - сказав Смешко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...