Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна отримала ще один аргумент для Росії?

Четвер, 22 листопада 2007, 10:44

Україні вдалося у середу домогтися від туркменської сторони підтвердження того, що до 2009 року ціна на газ не зміниться, а з 2010 року почне рости поступово.

Про це газеті "Комерсант-Україна" повідомило високопоставлене джерело в урядовій делегації, що перебуває в Туркменістані.

"Виходячи з цих домовленостей, мабуть, що Україна зможе домогтися від Росії ціни на газ $147,5 за тисячу кубометрів у наступному році, а також її плавного підвищення до $160 у 2010 році", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, переговори з "Газпромом" повинні продовжитися вже в четвер.

Як відомо, у середу міністр палива й енергетики України Юрій Бойко зробив перерву в переговорах про ціну на газ з російським "Газпромом" і разом із прем'єр-міністром Віктором Януковичем відвідав Туркменію, де проходить засідання Ради голів урядів країн СНД.

Україна імпортує 55 млрд. куб.м. газу з Казахстану, Узбекистану і Туркменії.

На останню припадає більше половини всього імпорту, тому вартість туркменського палива є ключовою для визначення вартості газу для України, відзначає видання.

Перший віце-прем'єр України Микола Азаров напередодні вирішального етапу переговорів заявив, що українська економіка вже готова до ціни на імпортований природний газ $160 за тис. куб.м. За його словами, така вартість зазначена в проекті держбюджету на 2008 рік.

Кандидат у депутати від БЮТ Михайло Волинець вважає, що $147,5 за тис. куб.м. газу – це, по суті, підвищення на рівень інфляції, про яке раніше заявляв Кабмін.

"У таку низьку ціну ніхто не вірив, але якщо гарантії від середньоазіатських постачальників дійсно отримані, то її реально домогтися. Думаю, "Газпром" вимагатиме компенсації. Наприклад, буде до останнього торгуватися, щоб у 2010 році підвищити вартість не до $160, а, скажімо, до $200", - каже Волинець.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування