Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко нагородив за правду про трагедію

Четвер, 22 листопада 2007, 14:44

Повага, порозуміння, діалог – це та дорога, якою треба пройти в будь-якому епізоді, страшному, жахливому, української історії.

Про це сказав президент Віктор Ющенко під час церемонії нагородження дослідників Голодомору 1932–1933 років, повідомляє прес-служба президента.

"Через діалог, через правду ми знайдемо спосіб, як розпрощатися з минулим, бо я переконаний, що на брехні не можна будувати майбутнє", - додав Ющенко.

Глава держави висловив обурення брехнею, яка тривалий час вкривала справжню історію голоду. "Чи це право сьогоднішніх онуків-правнуків знати правду про 1932–1933 роки? Чесно вирвати два роки сторінок української історії і говорити, що цього не було?", – заявив він.

Ющенко зазначив, що ті події були наругою над людським життям, і закликав зробити уроки з історії, що є трагедією планетарного масштабу. "Жертвам потрібна наша молитва, наша пам’ять, а нам – уроки", - сказав Ющенко.

"Дуже хотілося, щоб наші сусіди, щоб весь світ принаймні висловив повагу до трагедії, яку пережив цей народ. Це не є трагедія тільки української нації, це трагедія будь-кого, хто вважає себе людиною", - сказав президент.

Він подякував дослідникам Голодомору за інтелектуальний і духовний внесок у відновлення правди про цю трагедію. "Завдяки вам, вашому сумлінню, вашій особистій історії, вашій праці сьогодні українське суспільство більше знає про Голодомор 1932–1933 років", - зазначив Ющенко.

Указом від 22 листопада президент нагородив громадського і політичного діяча Левка Лук’яненка "за активність і наполегливість у донесенні до світової спільноти правди про голодомори в Україні у XX столітті, багаторічну плідну громадсько-політичну діяльність" орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Іншим указом Ющенко посмертно удостоїв ордена Держави директора Дударківської школи Київської області у 1932-1938 роках Василя Івчука "за героїзм і самовідданість, виявлені у врятуванні життя школярів під час Голодомору 1932-1933 років".

Ще одним указом президент відзначив державними нагородами "за вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні, активну громадську діяльність з метою вшанування пам'яті жертв трагедії" низку громадських діячів.

Зокрема ордену "За заслуги" І ступеня удостоєні почесний член Асоціації дослідників голодоморів в Україні Маріян Коць, голова Харківського благодійного фонду "АВЕК" Олександр Фельдман, член Оргкомітету з підготовки та проведення заходів вшанування та увічнення пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій у Харківській області Павло Губський, письменник-публіцист Андрій Гудима.

Такої ж нагороди удостоєні художній керівник народної хорової капели "Почайна" "Києво-Могилянської академії" Олександр Жигун, головний редактор Київського обласного літературно-мистецького альманаху "Буква" Анатолій Гай, директор Державного архіву Сумської області Геннадій Іванущенко, член Палати представників Конгресу США Мартін Сандер та низка інших діячів культури, освіти й державотворення.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...