"Нафтогаз" кричить, що його блокують, а податківці кажуть, що це абсурд

П'ятниця, 23 листопада 2007, 14:21

У п'ятницю представники податкових органів продовжили спроби заблокувати діяльність НАК "Нафтогаз України" шляхом незаконного адміністративного арешту її активів.

Про це йдеться у заяві прес-служби НАК "Нафтогаз України", яка нагадує про "першу невдалу та необґрунтовану спробу податкових органів 22 листопада паралізувати роботу НАК "Нафтогаз України" і, фактично, всієї газової галузі держави".

"Нафтогаз України" вважає дії податківців "такими, що суперечать законодавству України та здоровому глузду".

"По-перше, процедура адміністративного арешту може застосовуватися виключно за рішенням судової влади", - відзначає НАК.

"Натомість, податківці не ініціювали розгляд такої справи у суді, а намагаються арештувати активи компанії виключно на підставі власних рішень, які не мають юридичної сили", - додає компанія.

По-друге, продовжується у заяві, "застосування адміністративного податкового тиску до "Нафтогазу", який є основним донором бюджету і перерахує у 2007 році близько 20 млрд. грн. податків та зборів, не принесе результату".

"Оскільки компанія може не витримати ще більшого податкового навантаження, яке вже сьогодні сягає майже третину від річного обороту", - пояснює компанія.

НАК наголошує, що "блокування податківцями роботи компанії може призвести до вкрай негативних наслідків у масштабі країни", серед яких "неможливість своєчасно оплачувати імпортований природний газ та обслуговувати свої кредитні зобов'язання".

"Це призведе до завдання значних збитків не тільки компанії, але й нафтогазовому комплексу та усій економіці держави", - йдеться у заяві.

"Нафтогаз України" закликає податкові органи "повернутися у правове поле, та вирішувати усі питання, пов'язані із діяльністю компанії виключно до вимог українського законодавства, шляхом цивілізованого діалогу".

Крім того компанія звертається до президента, Кабінету міністрів та правоохоронних органів дати належну оцінку діям податківців щодо блокування роботи компанії, а також відповідності цих дій національним інтересам України.

У свою чергу Державна податкова адміністрація називає інформацію НАК про підготовку її силового захоплення з боку ДПА "недостовірною і взагалі абсурдною".

Свою позицію адміністрація пояснює тим, що "силових дій проти НАК "Нафтогаз України" ДПА не лише не проводила, а й не планувала".

Адміністрація зауважує, що "податковий борг перед бюджетом підприємств компанії на 1 листопада 2007 року становить понад 2,3 млрд. гривень".

"Не сплачені в жовтні цього року 89,9 млн. грн., про які згадувалось у заяві прес-служби НАК, також увійшли до загальної суми податкового боргу компанії", - додає ДПА.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...