Ющенко попросив світ засудити комуністів

Субота, 24 листопада 2007, 15:33

Президент Віктор Ющенко оголосив 2008 рік роком пам'яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років.

Відповідний указ розміщено в суботу на офіційному сайті президента.

Водночас у своєму виступі з нагоди 75-ї річниці Голодомору на Михайлівській площі Ющенко закликав світ засудити тоталітарний комуністичний режим, що став причиною Голодомору.

"Настав час озвучити вимогу світового засудження комуністичного терору, який вбивав нас і всі безневинні народи на цьому просторі: росіян, кримських татар, білорусів, євреїв, поляків і сотні інших націй", - підкреслив президент.

"Усім нинішнім апологетам сталінізму я кажу прямо і твердо – ваші спроби приречені, виправдання не має і не буде, покайтеся за свій гріх", - наголосив Ющенко.

"Слово співпереживання і скорботи кажемо кожній нації і, насамперед, тим, з якими спільно пройшли через усе комуністичне пекло. Наше серце – щире, любляче, небайдуже до вас. Станьте сьогодні поруч з нами", - сказав президент.

"Ми закликаємо світ визнати Голодомор 1932-33 років актом геноциду проти Українського народу і віримо, що таке визнання неминуче здійсниться. Я дякую всім парламентаріям та урядам, які вже підтримали нас. Це – вияв солідарності, який Україна ніколи не забуде", - додав він.

Перед цим Ющенко з родиною взяв участь у Скорботній ході від Софійської площі до Михайлівської.

У процесії брали участь віце-прем’єр Дмитро Табачник, Київський міський голова Леонід Черновецький, голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко та інші.

Після промови президента було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, після чого розпочалася акція "Засвіти свічку".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News