На Ющенка вирішили "натиснути" чужим газом?

Понеділок, 26 листопада 2007, 07:46

Голова "Газпрому" Олексій Міллер після переговорів із президентом Туркменії Гурбангули Бердимухамедовим у п'ятницю несподівано заявив про намір Туркменії підвищити ціни на газ як мінімум на 30%.

До цього "Газпром" повідомляв, що є контракт на покупку газу в Туркменії на 2006-2008 роки за погодженою ціною – $100, пише "Комерсант-Україна".

Якщо ціна на туркменський природний газ підвищиться, то ціна на газ для України в середньому зросте з $130 до $160-180, відзначає директор агентства East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

У такому випадку, вже у наступному році Україні доведеться винайти додатково $1,65-2,75 млрд.

Як відомо, у минулу середу переговори Міллера і голови Мінпаливенерго України Юрія Бойка були перервані у зв'язку з візитом останнього в Туркменію. У п'ятницю Мінпаливенерго оголосило, що вони будуть продовжені вже цього тижня.

Офіційно в "Газпромі" і Мінпаливенерго хід переговорів не коментують. Але, як розповіли два джерела видання, близьких до переговорів, сторони не зійшлися в головному: "Газпром" наполягав на тому, щоб Україна почала купувати газ за середньоєвропейською ціною мінус транспортний тариф з 2011 року.

У цьому випадку "Газпром" згоден був незначно підвищити ціну на паливо в 2008 році – до $147,5 за тисячу кубометрів, а в 2010 році – до $160. Однак українська делегація на це не погодилася.

У п'ятницю "Газпром" почав ще одну спробу умовити Україну. Міллер в Ашхабаді нагадав, що середньоєвропейська оптова ціна вже до кінця 2008 року досягне $354 за тисячу кубометрів.

У цих умовах "не дивно", що "туркменськими партнерами було поставлено питання про підвищення закупівельних цін на газ як мінімум на 30% у 2008 році".

"Потреби України в імпортному газі навіть вищі, ніж обсяги постачань туркменського газу за контрактом з "Газпромом", а ціни в рази нижче, ніж у Європі", - пояснив глава "Газпрому".

Депутат Верховної Ради від НУ-НС Віктор Тополов вважає, що в такий спосіб "Газпром" тисне на Україну. "Про яке підвищення цін на газ може йтися, якщо у Туркменії договір з "Газпромом" до 2009 року? Це може бути спроба натиснути на Україну заради поступок переговорів", - вважає він.

У свою чергу, депутат від БЮТ Михайло Волинець відзначає, що Міллер зробив дану заяву в день, коли приступила до роботи Верховна Рада VI скликання. "Думаю, справа тут у бажанні натиснути на президента Віктора Ющенка в переддень формування коаліції і розгляду кандидатур спікера і прем'єр-міністра", - вважає Волинець.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування