Частина українців готова проміняти ЄС на газ?

Понеділок, 26 листопада 2007, 15:38

Половина українців скоріше готові на участь у створенні ЄЕП для збереження нинішньої ціни на газ, ніж на інтеграцію в ЄС, що супроводжувалася б підвищенням цін.

Такі дані соціологічного опитування, проведеного Центром соціальних досліджень "Софія" з 9 по 15 листопада 2007 року, які оприлюднив керівник соціологічних програм Центру Олександр Левцун, повідомляє Ліга.

Більше половини опитаних (54,8%) віддали перевагу ЄЕП при збереженні нинішньої ціни на газ для населення.

Утроє менше (15,4%) згодні на інтеграцію України в ЄС, що супроводжувалася б різким підвищенням ціни на газ. При цьому 16,4% опитаних висловилися за проведення Україною політики нейтралітету і поступове підвищення ціни на газ.

У той же час, тільки 10,3% опитаних вірять у можливість швидкого (до 10 років) зростання доходів населення до рівня, що дозволив би оплачувати газ за європейськими цінами. 31,6% думає, що для цього буде потрібно від 5 до 20 років.

17% вважають, що на це буде потрібно більш 20 років. 26,1% опитаних упевнені, що з урахуванням росту ціни на газ українці ніколи не зможуть платити за нього стільки ж, скільки громадяни ЄС.

У той же час Левцун підкреслив, що на підвищення ціни на газ заради безпеки згодні 50,3% опитаних, 44,6% опитаних готові на додаткові витрати, якщо ці кошти будуть спрямовані на освоєння нових родовищ газу в Україні, за незалежність від постачань газу з Росії готові доплачувати 35,8% опитаних.

При цьому, на думку 45,3% опитаних, саме Янукович здатний домогтися вигідних для України умов постачань газу.

Приблизно чверть опитаних (23,1%) пов'язують успіх на переговорах з ім'ям лідера БЮТ Юлії Тимошенко. Президента України успішним переговорником по даному питанню вважають 11,4%, міністра палива й енергетики Юрія Бойка - 7,8%, екс-керівника НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка - 5,2%.

Опитування було проведено з 9 по 15 листопада 2007 року, опитані 1227 респондентів у всіх областях України, АР Крим, Києві і Севастополі (всього 127 населених пунктів). Вибірка репрезентує населення України старше 18 років за основними демографічними характеристиками (стать, вік, регіон проживання і тип населеного пункту).

Метод опитування - інтерв'ю вдома. Статистична похибка не перевищує 3%.

Як відомо, керівник "Софії" Андрій Єрмолаєв на виборах працював з Партією регіонів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування