Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Податкова система відкинула Україну у "хвіст"

Вівторок, 27 листопада 2007, 07:37

Податкова система в Україні визнана однією з найбільш обтяжливих у світі – країна займає передостаннє 177-е місце за простотою системи оподатковування.

Нижче нас у рейтингу Paying Taxes, підготованому Всесвітнім банком і аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers, тільки Білорусія, пише газета "Дело".

При підготовці доповіді автори рейтингу вивчили фінансові звіти фірм середніх розмірів і звели отримані дані до трьох індикаторів – числа податкових платежів, часу, необхідного на сплату податків, і вартості податків.

За всіма трьома показниками Україна одержала "незадовільно" – у жодній з категорій ми не піднялися вище 145-го місця, відзначає видання.

Підприємцям в Україні доводиться платити 99 податків і витрачати на це понад 2 тисяч годин – при цьому в держказну іде 57% доходу громадян.

Росіяни витрачають на те, щоб "спати спокійно", 448 годин і 51,4% доходу.

Зате на сплату податків у Бразилії буде потрібно 2600 годин при порівняно високій податковій ставці – 69%. На Мальдивах підприємці віддають трохи більш 9% доходу і платять усього один податок.

Рекордсменом по абсурдності оподатковування є Гамбія – тут податки можуть досягти 286,7%, говориться в статті.

На думку аудиторів компанії PriceWaterhouseCoopers займатися чесним бізнесом в Україні вкрай обтяжливо. Врятувати український бізнес можуть тільки реформи, вважають автори доповіді.

Вони підкреслюють, що спрощення процедури оподатковування – глобальна тенденція. Так, за останні три роки відповідні реформи провели 65 країн світу.

Між тим вітчизняні експерти сприймають ідею лібералізації податкової системи з певним скепсисом, вважаючи, зокрема, що при "низькій культурі платників податків…кроки убік спрощення тільки спровокують зловживання і корупцію в цій сфері".

Фахівці з нетерпінням очікують прийняття Податкового кодексу, обговорення проекту якого триває кілька років. У цьому документі зібрана вся законодавча база, що поєднує в собі більше 50 видів податків і близько 100 документів, що регламентують діяльність підприємств.

Уряд Віктора Януковича представив своє бачення кодексу в жовтні. Експерти відзначають, що "жовтневий" варіант Податкового кодексу порівняно консервативний. Його сильні сторони – зниження ПДВ із 20 до 17% і зниження податку на доходи юридичних осіб – з 25 до 20%.

Разом з тим кількість податкових платежів знижено доволі незначним чином, у документі також не передбачений принцип "єдиного вікна" і зниження податкового преса на фонд оплати праці, зате збільшений обсяг перевірок і контролю влади, відзначає видання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...