Українські й російські експерти розійшлися в цифрах за газ

Середа, 28 листопада 2007, 10:55

За нинішніх цін на туркменський газ Україна платитиме по $160 за тисячу кубометрів постачуваного "Газпромом" газу в першому півріччі і до $180 за тисячу кубометрів у другому півріччі наступного року.

Таку думку висловив директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевелєв, пише газета "Комерсант-Україна".

Як відомо, голова "Газпрому" Олексій Міллер в Ашхабаді у вівторок підписав доповнення до контракту на закупівлю туркменського газу, відповідно до якого в 1-му півріччі 2008 року вона буде закуповувати його по $130 за тис. кубометрів, у 2-му – по $150, а з 1 січня 2009 року – "за формулою ціни на ринкових принципах".

Як пояснило виданню джерело в "Газпромі", формула ціни буде визначена, виходячи із середньої ціни за півроку на ринках ЄС, Росії й СНД. Уточнити її конкретні значення він зміг. Середня ціна в Росії на 2009 рік складе $80-90, у ЄС – $360-380 за тис. кубометрів.

З урахуванням того, що весь туркменський газ перепродається "Газпромом" Україні, головним у даній ситуації для Росії стала не економіка туркменських контрактів, а необхідність зберегти контроль над газовими потоками країни, говориться в статті.

"Сьогодні найбільші шанси зайняти місце прем'єр-міністра в Юлії Тимошенко. Тому "Газпрому" все одно, скільки буде платити Україна за газ. Можна навіть сказати більше – чим дорожчим буде газ для України, тим з геополітичної точки зору для Росії краще", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Водночас, як пише російська газета "Ведомости", аналітик "Атона" Артем Кончин вважає, що переговори між "Газпромом" і "Нафтогазом України" почнуться, швидше за все, навесні наступного року, перед черговим зростанням ціни туркменського газу.

Він упевнений, що з липня 2008 року Україна буде здатна платити $180 за тис. куб. м, а з 2009 року ціна може бути підвищена до $200 за тис. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування