У Європі вказали, що заважає Україні "зближуватись"

Четвер, 29 листопада 2007, 13:40

Завадою для зближення України з НАТО є недостатні військово-технічні передумови з українського боку, а також настрої всередині українського суспільства, зокрема серед самих військових.

Так в інтерв’ю "Німецькій хвилі" охарактеризував актуальну ситуацію німецький експерт з питань НАТО від Європейської Академії Берліна Свен Зінґгофен.

За його словами, матеріально-технічна база української армії слабка, а настрої серед військових не можна вважати проєвропейськими.

Зокрема, передає радіо, багато генералів ставляться дуже критично до ідеї вступу України до НАТО.

Проте, не лише військова складова оцінюється альянсом, коли йдеться про можливих членів, каже німецький експерт.

"Якщо всі інші умови будуть в порядку, тобто демократія, правова держава, якщо будуть помітні позитивні тенденції розвитку у військовій галузі, то військово-технічний стан України можна буде навіть не брати до уваги", - заявив Зінґгофен.

До першочергових кроків у реформуванні українських збройних сил німецький експерт відносить юридичну реформу і зміцнення демократичних основ армії.

Серед зовнішньополітичних проблем на шляху України до НАТО він виділив передусім негативне ставлення Росії.

На думку Зінґгофена, аби уникнути конфлікту з сусідами, українці мають досягти передусім внутрішнього консенсусу з цього питання.

"Росія не протестуватиме, якщо Україна вирішить таки вступати в НАТО. Питання в тому, як швидко це станеться і як до цього ставитиметься більшість українців", - каже експерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування