Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новінський одержав ще одну перемогу в суперечці за завод

Понеділок, 10 грудня 2007, 11:08

"Смарт-холдинг" Вадима Новінського здобув чергову перемогу в суперечці з братами Ігорем та Олегом Чуркіними за контроль над Чорноморським суднобудівним заводом.

У п'ятницю Фонд держмайна визнав зміну власника підприємства. Представники Чуркіних заявили, що фонд схвалив угоду, у якій підприємці не брали участь, і тому вона оскаржена в суді, пише "Комерсант-Україна".

Як розповів заступник голови ФДМ Олександр Потімков, 6 грудня фонд схвалив угоду про купівлю Херсонським суднобудівним заводом (ХСЗ) у компанії "Судмашпром" 90,25% акцій Чорноморського суднобудівного заводу (ЧЗС).

За словами Потімкова, ХСЗ узяв на себе зобов'язання, які були закладені при продажі заводу "Судмашпрому" у 2003 році, тому ФДМ "не знайшов перешкод для перепродажу".

Як нагадує видання, досі фонд наполягав на поверненні підприємства в держвласність з метою подальшого перепродажу: оскаржити його приватизацію ФДМ намагається з 2005 року. У липні цього року Госпсуд Києва за позовом ФДМ виніс рішення про розірвання угоди купівлі-продажу через невиконання його умов. Зараз справа розглядається в апеляційному суді.

Прес-секретар ЧСЗ Максим Головін повідомив, що схвалення ФДМ стало фінальною крапкою в питанні купівлі Херсонським суднобудівним заводом акцій ЧСЗ. 30 листопада Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив ХСЗ придбати понад 50% акцій ЧСЗ.

Джерело в "Смарт-холдингу" пояснило зацікавленість ХСЗ в акціях ЧСЗ тісними виробничими зв'язками: "У нашої компанії є плани по створенню суднобудівного холдингу. Саме з цих причин ХСЗ одержав в АМКУ дозвіл".

Раніше представники ХСЗ заявляли про намір створити на базі цього підприємства, ЧСЗ і державного Суднобудівного заводу ім. 61 комунара єдиний холдинг.

Представник інтересів братів Чуркіних Ірина Акулова вже назвала дії ФДМ грубим порушенням закону. "На сьогодні не завершені судові позови про розрив угоди купівлі-продажу 90,25% акцій ЧСЗ. Акції як і раніше належать структурам Чуркіних, а вони свою згоду на їхній перепродаж не давали", - заявила вона.

За словами Акулової, юристи Чуркіних ще на початку минулого тижня подали позов у Госпсуд Києва про заборону ФДМ видавати подібні дозволи до закінчення судового процесу. "Поспішна видача фондом такого дозволу і затримка Ігоря Чуркіна – ланки одного ланцюжка, його хочуть прибрати як заваду для поспішної тіньової реприватизації", - упевнена вона.

Як відомо, Ігор Чуркін був затриманий 5 грудня у Сербії. Можливе затримання пов'язане з кримінальною справою за фактом підробки документів, що нібито мала місце під час придбання ним акцій ЧСЗ. Зараз розглядається питання про екстрадицію підприємця в Україну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування