Ющенко вимагає нові орден і медаль, і домагається покарання за Заперечення

Понеділок, 10 грудня 2007, 11:42

Президент Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді заснувати орден Свободи та медаль "За врятоване життя".

Про це йдеться в законопроекті про внесення змін у закон про державні нагороди України, зареєстрованому у Верховній Раді 7 грудня, повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Ющенко пропонує відзначати орденом Свободи заслуги в утвердженні суверенітету і незалежності України, консолідації суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних і політичних реформ, відстоювання конституційних прав і свобод.

Медаллю "За врятоване життя" Ющенко пропонує нагороджувати за врятоване життя людини, активну добродійність, роботу з охорони здоров'я, попередження нещасних випадків з людьми.

Відповідно до чинного закону, в Україні 6 державних орденів – Ярослава Мудрого (5 ступенів), "За заслуги" (3 ступеня), Богдана Хмельницького (3 ступеня), "За мужність" (3 ступеня), княгині Ольги (3 ступеня) і Данила Галицького. Крім того, є 3 медалі – "За військову службу", "За бездоганну службу" (3 ступені) і "Захиснику батьківщини".

Державні нагороди установлюються винятково законами. У вересні 2006 року Верховна Рада відмовилася заснувати орден Свободи і медаль "За врятоване життя".

У серпні 2005 року Ющенко своїм указом підтримав пропозиції комісії держнагород і геральдики заснувати орден Свободи і медаль "За врятоване життя".

* * *

Ющенко пропонує Верховній Раді ввести штраф від 100 до 300 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян чи позбавлення волі на термін до 2 років за публічне заперечення Голодомору 1932-33 років як факту геноциду українського народу і Голокосту як факту геноциду єврейського народу і поширення матеріалів з таким запереченням.

Про це йдеться в законопроекті про внесення змін у Карний і Кримінально-процесуальний кодекси, також внесеному в парламент 7 грудня як невідкладний.

Законопроектом також пропонується ввести 4 роки в'язниці за повторні подібні дії. Досудове слідство по цих справах здійснюватиме СБУ.

Ющенко вважає, що публічне заперечення фактів, про які йдеться, принижує гідність українського народу - громадян України всіх національностей.

Ухвалення цього законопроекту, на його думку, сприятиме утвердженню в суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства, недопущенню руйнації соціальних основ народу, його вікових традицій, духовної культури й етнічної самобутності, захисту репутації і прав осіб, що постраждали від Голодомору 1932 - 1933 років і від Голокосту, а також посприяє підвищенню авторитету України на міжнародній арені, визнанню міжнародним співтовариством Голодомору геноцидом.

Українські новини,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...