РНБО перетворить агентство в комітет, щоб вирішити земельні питання

Понеділок, 10 грудня 2007, 12:34

За 2007 рік у Київській області було змінено цільове призначення 1103 гектарів землі, тоді як у 2006 році - 21 га.

Беручи до уваги цю тенденцію та інші порушення в сфері використання землі, на засіданні Ради національної безпеки й оборони буде запропоновано відновити Комітет із земельних ресурсів і розширити його функції.

Про це повідомив на брифінгу заступник секретаря РНБО Юрій Продан, повідомляє Ліга.

Продан зазначив, що з 2004 по 2007 рік Київська область у результаті зміни призначення ділянок втратила 36 тис. гектарів сільгоспземлі. Так, у 2004 році землі сільгсоппризначення в Київській області складали 216 тис. га, а вже в 2007 - 180 тис. га.

Також, за його інформацією, землі берегового фонду Канівського водоймища загальною площею близько 100 тис. гектарів передані під приватну забудову, що також є порушенням законодавства.

Ще одну тенденцію Продан відзначив по АР Крим. Так, якщо в 2004 році в Криму самовільно було захоплено 1862 земельних ділянки, то в 2007 році їх уже 3576, що приблизно складає 74 гектари. Однак кримське питання, на його думку, вирішувати має, насамперед, місцева влада.

Відповідаючи на питання журналістів, він також відзначив, що не можна вітати пропозиції кримських татар створювати власні загони самооборони. "Вона навряд чи допоможе, а навпаки, сприятиме ускладненню ситуації", - зазначив він.

За словами Продана, істотною проблемою, у першу чергу в Києві, залишається безаукціонна передача й оренда земель, через що бюджет міста несе значні втрати.

Усі ці питання, зазначив він, розглядатимуться на засіданні РНБО. Зокрема, буде запропоновано відновити Комітет із земельних ресурсів, бо Державне агентство з земельних ресурсів "зі своїми обмеженими функціями не справляється з наявними проблемами".

Також, за його словами, будуть пропозиції по діях посадових осіб, які приймають рішення по земельних питаннях без достатнього законодавчого обґрунтування.

Крім цього, необхідно буде упорядкувати законодавчу базу і всі 33 закони, що є у цій сфері, привести у відповідність із Земельним кодексом і один з одним.

Продан не уточнив дату проведення такого засідання РНБО, але відзначив, що, імовірно, це відбудеться, коли буде призначений секретар Радбезу, а також буде визначеність зі складом уряду. За його словами, "земельне" засідання може відбутися як до кінця цього року, так і на початку наступного.

Як відомо, робота з реорганізації Держкомітету земельних ресурсів у Держагентство земельних ресурсів проходила в січні-квітні п.р.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News