Гриценка вирішили замінити Єхануровим через Тимошенко?

Середа, 12 грудня 2007, 08:22

Подання президентом Юрія Єханурова на посаду міністра оборони стало повною несподіванкою навіть для депутатів пропрезидентської фракції "НУ-НС".

"Жодних розмов із приводу Юрія Єханурова ні у фракції, ні під час переговорів із президентом не велося", - заявив газеті "Комерсант-Україна" заступник голови фракції "НУ-НС" Тарас Стецьків.

"Усе стало відомо тільки після 11 годин, коли потенційні кандидати були викликані до президента", - додав він.

Як зазначає видання, напередодні головним кандидатом на посаду міністра оборони вважався Анатолій Гриценко, що займає цю посаду з лютого 2005 року, але "ситуація різко змінилася після 11.00, коли Юрія Єханурова викликали для консультацій у секретаріат президента", де Ющенко повідомив Єханурову про своє рішення.

"Складається враження, що людей просто переміщують по шахівниці, через що губиться логіка деяких призначень", - вважає експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець.

На його думку, кандидатура Єханурова виникла внаслідок конфлікту між Гриценком і лідером БЮТ Юлією Тимошенко через ініціативи БЮТ із реформування армії та переходу на контрактний принцип комплектування Збройних сил уже з початку 2008 року.

"Очевидно, що в даній ситуації вигідніше поставити Анатолія Гриценка на посаду секретаря РНБО і закріпити за ним контроль над усіма силовими структурами", - висловив думку Згурець.

У свою чергу, в. о. віце-прем'єра з питань нацбезпеки й оборони Олександр Кузьмук вважає, що відмова президента від кандидатури Гриценка була цілком передбачуваною.

"Кандидатура Єханурова не була прогнозованою, але вона цілком вдало вписується в наявну ситуацію. Головними аргументами на користь його подання є особистий досвід, авторитет, який Єхануров одержав на посаді прем'єр-міністра, а також нинішня ситуація в збройних силах... Ситуація така, що в деяких частинах і підрозділах відзначається падіння боєздатності", - пояснив Кузьмук.

На його думку, питаннями оборони Єхануров буде займатися "дуже конкретно, без обіцянок і гасел".

Водночас, сам Єхануров на виході із сесійної зали Верховної Ради сказав виданню, що не "має наміру коментувати своє призначення".

Утім, пише видання, кандидатури Єханурова і Володимира Огризка (на посаду міністра закордонних справ) можуть виявитися не остаточним рішенням президента.

Зокрема, депутат "НУ-НС" Владислав Каськів не виключає "організаційно-кадрових змін". "Цілком можливо, що в зв'язку з новим поданням (Тимошенко на посаду прем'єр міністра), можуть з'явитися і нові прізвища", - припустив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування