Економіка США зазнає поразки

Середа, 12 грудня 2007, 10:07

Федеральна резервна система США у вівторок знизила ставку "овернайт" на чверть процентного пункту - до 4,25% річних, відзначивши "невизначеність" у відношенні перспектив росту економіки і динаміки інфляції.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на Bloomberg.

Одночасно на 0,25% знижена також дисконтна ставка (discount rate), що має сприяти збільшенню ліквідності в банківській системі.

Аналітики найбільших інвестбанків прогнозували зниження базової ставки по федеральних фондах саме на 0,25 процентного пункту, хоча їхня думка і не була цілком одностайною.

Слідом за рішенням акції американських компаній упали, і індекс S&P втратив майже 1%.

Учасники ринку сподівалися, що ФРС піде на більш агресивне зниження вартості кредитів, а також відкриє дорогу до нового зниження ставки в січні. Однак цього не відбулося.

Голосування в Комітеті з відкритих ринків у середу не було одноголосним: один з його членів висловився за зниження вартості кредитів на 0,5 процентного пункту.

"Відповідно до інформації, що поступає, економічне зростання сповільнюється, що зв'язано з інтенсифікацією корекції в житловому секторі, а також з деяким ослабленням попиту з боку споживачів і корпоративного сектора. Більш того, напруженість на фінансовому ринку виросла в останні тижні", - говориться в традиційній заяві за підсумками засідання.

На думку членів Комітету з відкритих ринків, "останній розвиток подій, включаючи погіршення ситуації на фінансовому ринку, збільшило невизначеність, зв'язану з перспективами росту економіки і динаміки інфляції".

Крім базової ставки, ФРС знизила в середу на чверть відсотка і розмір дисконтної ставки (discount rate) - до 4,75%. Ставка, за якою банки позичають кошти через дисконтне вікно ФРС, традиційно перевищує ставку "овернайт".

З літа 2006 року по вересень 2007 року американський ЦБ тримав ставку "овернайт" на рівні 5,25% і при цьому вважав основним ризиком небезпеку прискорення інфляції, а не погрозу уповільнення економічного росту.

Після поглиблення кризи на житловому ринку США і потрясінь на фінансових ринках ФРС знизила у вересні вартість кредитів до 4,75%, не ставши давати оцінку балансу ризиків в економіці.

Наступне засідання Комітету з відкритих ринків пройде 30 січня 2008 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування