СБУ просять "витурити" викладача, причетного до нацистської пропаганди

Середа, 12 грудня 2007, 11:28

Міністерство освіти і науки звернулося до СБУ щодо скорочення терміну перебування в Україні громадянина Ірландії Шінкінса, що викладає у Печерській міжнародній школі і який, зокрема, дав завдання старшокласникам підготувати нацистську пропаганду.

Комісією встановлено, що у навчальному процесі на уроках історії у школі використовувався посібник "Веймар та нацистська Німеччина" (Джон Хіт та Кріс Хінтон, Лондон, 2000), у якому міститься доволі детальний матеріал про форми та методи нацистської пропаганди, чисельні приклади застосування політичних технологій фашизму.

Окремі розділи зазначеного посібника не враховують вікові та психологічні особливості учнів 15-16-річного віку, містять некоректне подання матеріалу та ілюстративний матеріал, який може негативно впливати на психіку неповнолітніх, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу міністерства.

Оскільки, відповідно до закону "Про освіту", одними з основних принципів освіти є гуманізм, демократизм, пріоритетність загальнолюдських духовних цінностей, Міносвіти вважає за неприпустиме надалі використання подібних матеріалів у навчальному процесі.

Також комісією встановлено, що метод "занурення в історію", який був використаний при вивченні теми "Геноцид: нацизм, Холокост, сталінізм 1930-х років в Україні та геноцид в Руанді 1994" у 10-му класі вчителем історії Шінкенсом, є грубою методичною помилкою.

Крім того, ця помилка деформує виховну функцію і може сформувати в учнів частково позитивний образ нацизму та негативно вплинути на формування світогляду.

Через це, а також у зв'язку з тим, що оприлюднена у ЗМІ інформація викликала широкий резонанс у суспільстві та негативно впливає на міжнародний імідж країни, Міносвіти звернулося до СБУ.

Крім того, міністерство зобов'язало керівництво Печерської міжнародної школи впродовж двох тижнів підготувати матеріали для ліцензування навчального закладу та подати їх на розгляд Київській держадміністрації, усунути недоліки і провести роз'яснювальну роботу з учнями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування