Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РАДА МОЖЕ ЗВІЛЬНИТИ ПРЕМ'ЄРА БЕЗ ПРЕЗИДЕНТА

П'ятниця, 14 грудня 2007, 10:45

Верховна Рада може звільнити прем'єр-міністра, міністрів закордонних справ і оборони без відповідного подання президента.

Таке рішення оприлюднив у п'ятницю Конституційний Суд, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Також КС вирішив, що під положенням "звільнення зазначених осіб з посад" необхідно розуміти звільнення з посад як членів Кабміну, включаючи прем'єра, міністра оборони, міністра закордонних справ, так і голови Антимонопольного комітету, голови держкомітету телебачення і радіомовлення, голови ФДМ.

Разом з тим, як повідомив на прес-конференції суддя-доповідач у справі В'ячеслав Джунь, "це не означає, що Верховна Рада може сама звільнити з посад, зазначених особистостей".

Конституційний Суд також вирішив припинити конституційне провадження через непідвідомчість КС наступних питань, представлених авторами конституційного подання.

Серед них: чи є необхідним подання президента при звільненні прем'єр-міністра з інших посад, чи приводить звільнення з посади прем'єра до відставки всього уряду, якою є процедура звільнення з посад членів Кабміну.

Джунь заявив, що ці питання вже урегульовані законом про Кабінет міністрів, що вступив у дію.

Справа велася за конституційним поданням 46-и народних депутатів. На їхню думку, у положеннях пункту 12 частини першої 85 статті Конституції немає відповіді на наступні питання.

Зокрема, чи необхідно подання президента у Верховну Раду при звільненні з посад прем'єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ, чи необхідно подання прем'єра при звільненні інших членів Кабінету міністрів.

Депутати просять КС роз'яснити: чи приводить звільнення з посади прем'єр-міністра до відставки всього складу Кабінету міністрів, як варто розуміти фразу в цій статті "звільнення зазначених осіб з посади", яка процедура звільнення з посад членів Кабінету міністрів.

Як відомо, уряд формує парламентська коаліція, що вносить президенту кандидатуру прем'єра. Глава держави у свою чергу вносить подання по кандидатурі прем'єр-міністра на затвердження Верховної Ради.

У випадку затвердження прем'єр пропонує парламенту кандидатури на посади міністрів. У той же час посади голів МЗС і Міноборони відносяться до квоти президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...