Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До 2012 року Київ наситять супермаркетами і бутіками

П'ятниця, 14 грудня 2007, 11:43

Експерти прогнозують насичення ринку торговельної нерухомості Києва до 2012 року.

"Насичення відбудеться не раніше 2010-12 років у міру виведення на ринок анонсованих великих проектів", - вважає інвестиційний менеджер компанії Innovative City Development Investments (ICD Investments, Київ) Петро Шамборовський.

Він зазначив, що на сьогодні в Києві немає ще жодного торговельного об'єкта площею 100 тис. кв. м, тому про насичення ринку говорити ще рано, повідомляють Українські новини.

Експерт вважає, що зростання ринку ритейлу й відставання в динаміці від нього ринку торговельної нерухомості буде супроводжуватися підвищенням орендних ставок.

"Однак слід зазначити, що вже сьогодні ритейлери готові платити тільки за площі в якісних, конкурентоспроможних ТЦ із ретельно продуманою концепцією", - сказав Шамборовський.

За оцінками компанії, на сьогодні середня вартість оренди в ТЦ Києва становить порядку 100-120 доларів за кв. м за місяць.

Начальник відділу сектора комерційної нерухомості Валентин Вечерський повідомив, що у зв'язку з тим, що багато із заявлених торгових центрів так і не були уведені, насичення ринку торговельними площами варто очікувати не раніше 2011-2012.

"На ринку комерційної нерухомості досі існує досить великий попит, а за рахунок того, що багато об'єктів, заявлених на 2006-2007 рік, так і не були уведені, насичення ринку комерційних площ відкладається на більше довгий строк", - сказав він.

За даними компанії "Українська торговельна гільдія" (УТГ, Київ), сьогодні рівень вакантності торговельних площ не перевищує 2%.

За прогнозами УТГ, в 2008 році планується ввести 655,6 тис. кв. м торговельних приміщень, а в 2009 - 806,6 тис. кв. м.

УТГ оцінює середню вартість оренди в торгових центрах в 150-200 доларів за кв. м за місяць.

Як повідомляло агентство, раніше експерти прогнозували насичення ринку торговельної нерухомості в 2010 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування