У "НУ-НС" проявився ще один "розкольник" мегапартії

Понеділок, 17 грудня 2007, 07:51

Голова Української народної партії, яка входить в "Українську правицю" (блок "НУ-НС"), Юрій Костенко вважає неможливим створення єдиної партії на основі політичних сил, які входять до складу блоку "НУ-НС".

Таким чином, він підтримав позицію лідера УРП "Собор" Анатолія Матвієнка (також входить у "Українську правицю" і "НУ-НС" відповідно) про безперспективність такого об'єднання, пише "Комерсант-Україна".

"Я давно говорив про те, що в нашому блоці різні політичні ідеології, тому в силу ідеологічних протиріч створення єдиної партії неможливе", - заявив виданню Костенко.

Він також запропонував створити кілька партій, підкресливши, що УНП, УРП "Собор" і Народний рух України повинні ввійти в одну політичну силу.

Як відомо, у неділю про те, що зі створення єдиної партії на основі "НУ-НС" "усе одно нічого путнього не вийде" заявив у Чернівцях Матвієнко. На його думку, на основі блоку варто створити кілька партій.

"Є три суб'єкти... "Правиця" трансформується в єдину патріотичну партію. З залишків блоку "НУ-НС" може бути створена якась паралельна нам ліберально-демократична сила і соціалістична сила з гаслами Луценка", - заявив він.

Водночас, відзначає видання, інші учасники блоку не згодні з колегами.

"Так, певні труднощі існують, але я б не ставив питання так гостро, не говорив би, що це безперспективно", - сказав заступник голови фракції "НУ-НС", один із лідерів "Народної самооборони" Тарас Стецьків.

На його думку, "уся справа в різних політичних підходах до цього питання: одні хочуть будувати партію, застосовуючи при цьому адмінресурс, інші, і цих людей більшість, наполягають на створенні реального політичного об'єднання нового типу".

"Ідея створення єдиної партії абсолютно реальна, просто на даному етапі вона трохи ускладнена проблемними відносинами лідерів партій з керівництвом секретаріату і перешкодами в проведенні наших політичних консультацій із президентом", - вважає депутат від "Нашої України" Ксенія Ляпіна.

Як зазначає видання, по-різному оцінюючи перспективи створення єдиної партії, всі опитані представники "НУ-НС" підкреслюють відсутність взаєморозуміння між можливими майбутніми однопартійцями.

Як відомо, створення єдиної партії на базі блоку "НУ-НС" після виборів було однією з умов передвиборчої угоди про створення блоку.

У "НУ-НС" розглядаються два підходи до цього: об'єднання сил без урахування ідеологічних розбіжностей (ідеологом цієї концепції називають главу секретаріату президента Віктора Балогу) і ухвалення об'єднавчих документів насамперед первинними організаціями партій (один із ініціаторів – В'ячеслав Кириленко).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування