Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко каже, що Тимошенко треба обрати "бездоганно"

Понеділок, 17 грудня 2007, 08:46

Президент Віктор Ющенко вважає виправданою зміну регламентної процедури обрання прем’єр-міністра, зважаючи на те, що більшість заявила про збої в електронній системі голосування "Рада" і упевнений, що це відповідає демократичним нормам.

"Відкрита, чітка демонстрація підтримки або несхвалення кандидатури Юлії Тимошенко на посаду керівника уряду дасть однозначний підсумок, який буде неможливо поставити під сумнів", - цитує його прес-служба президента.

"Бездоганність обрання прем’єр-міністра необхідна з усіх точок зору", - наголосив Ющенко.

Глава держави зазначив, що змінений порядок голосування за кандидатуру на посаду керівника уряду повністю відповідає демократичним нормам і жодним чином не порушує прав і прерогатив народних депутатів.

Більше того, схвалена процедура забезпечить безпосереднє волевиявлення, коли парламентарій особисто заявляє про своє рішення, вірить президент.

"Досвід розвинених демократій показує, що в критичних ситуаціях такий підхід дає можливість вийти з глухого кута протистояння чи несприйняття", - зазначив він.

"У Верховній Раді 6 скликання, де запас голосів у створеної коаліції мінімальний, а ступінь недовіри між більшістю та меншістю максимальний, відкрите голосування зніме напругу і розвіє підозри", - вважає президент.

На його переконання, завдяки цьому "вітчизняний парламентаризм одержить новий досвід подолання протиріч, адже все, що йде на користь суспільству та державі, має бути застосоване".

Відтак, Ющенко привітав ухвалені у Верховній Раді рішення, які мають на меті розблокувати роботу вищого законодавчого органу країни.

За його оцінкою, народні депутати після кількох раундів напружених консультацій накреслили цілком реальний план дій, який враховує позиції всіх політичних сил, представлених у парламенті.

З огляду на це глава держави сподівається, що затверджений порядок денний чергового пленарного засідання Верховної Ради буде виконаний.

Як відомо, у цей вівторок Верховна Рада планує розглянути питання обрання прем’єр-міністра і нового складу уряду та, відповідно, складання повноважень попереднього уряду, а також питання формування парламентських комітетів та обрання їхніх голів.

Раніше, у вівторок, 11 грудня, депутати не змогли обрати Юлію Тимошенко прем’єр-міністром: по системі "Рада" проголосувало лише 225 депутатів із необхідних 226-ти. Представники коаліції запідозрили втручання у систему "Рада" і звернулись у СБУ та ГПУ, однак фахівці цих відомств такого факту не підтвердили.

Ющенко, у свою чергу, висловлював упевненість, що система "Рада" спрацювала нормально і закликав депутатів дотримуватись домовленостей.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування