Янукович має працювати і вдень, і вночі, або Україна буде в прольоті

Понеділок, 17 грудня 2007, 10:38

Євросоюз не буде вимагати від України скасування усіх експортних мит в обмін на гарантії їхнього непідвищення.

Про це в п'ятницю в ході телефонної розмови домовилися перший віце-прем'єр Микола Азаров і комісар ЄС з питань зовнішньої торгівлі Пітер Мендельсон, пише "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу Кабміну.

Азаров запевнив Мендельсона, що Україна гарантує не тільки збереження мит на існуючому рівні, але і зниження ставок експортних мит на визначені в угодах з ЄС п'ять товарних груп.

Видання нагадує, що Україна пообіцяла після приєднання до організації знижувати експортні мита на брухт чорних і кольорових металів, шкірсировину, живу худобу, насіння соняшника.

Мендельсон запевнив, що "у ЄС немає ніяких додаткових вимог до України", єдине, чого очікує ЄС, – щоб Україна не підвищувала рівень мит, що склався на даний момент.

Сторони домовилися, що після офіційного оформлення цих гарантій делегація ЄС у робочій групі секретаріату СОТ негайно завершить підготовку підсумкового звіту про вступ України до організації.

Інформацію про досягнення домовленостей підтвердив і радник Азарова Віталій Лук'яненко. При цьому він відзначив, що дата підсумкового засідання робочої групи СОТ ще не визначена:

"Зараз (у п'ятницю) ці гарантії будуть оформлені письмово. Знадобиться кілька днів для того, щоб передати їх до Брюсселю".

"Після цього делегація Євросоюзу в секретаріаті СОТ автоматично одержить вказівку завершити роботу над підсумковим звітом, і робоча група зможе призначити дату засідання", – пояснив він.

За словами джерела, близького до секретаріату СОТ, станом на п'ятницю шанси України вступити в організацію цього року оцінювалися як мінімальні:

"Однак тоді ніхто не знав про досягнуту угоду з ЄС. Утім, за правилами СОТ підсумкове засідання робочої групи має відбутися до засідання генради (20-21 грудня), а тому виконувати усі формальні процедури Україна може лише до цієї середи".

Експерт центру "CASE-Україна" Світлана Таран вважає, що, незважаючи на стислі строки підготовки засідання робочої групи, Україна ще не втратила шанс одержати запрошення до СОТ цього року: "За необхідності Кабмін міг би працювати вдень і вночі".

Якщо ж країна не вкладеться в термін, вступ до СОТ буде відкладено до наступного засідання генради наприкінці лютого 2008 року: "Але така відстрочка збільшує ризик появи додаткових вимог до України з боку інших країн-членів СОТ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...