Жителі Сходу і Заходу сильно підвели політиків

Понеділок, 17 грудня 2007, 12:32

Жителі східних і західних областей України не вважають себе окремими націями.

Про це в понеділок говорилося в ході засідання "круглого столу" на тему: "Спільна ідентичність громадян України: реальність, проект або утопія?".

Експерти відзначають, що більшість представників усіх мовних груп України не вважають, що західні і східні українці є різними народами і, тим більше, що відмінності між ними можуть призвести до їх роз'єднання і створення власних держав або об'єднання з іншими країнами, повідомляє Ліга.

Більшість представників усіх російськомовних груп України не підтримують варіанти розвитку своїх регіонів, що передбачають порушення територіальної цілісності України.

У той же час, вони підтримали б розширення прав і повноважень місцевого самоврядування в регіонах.

Різниця між російськомовними групами і власне росіянами щодо більшості питань є більшою, ніж між російськомовними громадянами й українцями, що свідчить про безпідставність ототожнення в соціально-політичному контексті російськомовних громадян України з росіянами, що живуть в Україні.

Російськомовні громадяни не є однорідною спільністю, а позиції окремих груп, що виділяються на основі різних критеріїв, можуть відрізнятися один від одного.

Зокрема, присутність таких ознак, як визнання рідною мовою української і приналежність до української культурної традиції значно впливає на позицію громадян у питаннях: статусу мов в Україні, розуміння нації і національності (у напрямку підвищення ролі етнічного компонента), бачення перспектив домінування в майбутньому культурних традицій України, оцінки пріоритетних напрямків зовнішньої політики.

Учасники "круглого столу" також відзначили, що загальні риси різних російськомовних груп виявляються, коли мова йде про громадський аспект ідентичності, тоді як розходження чітко визначаються в їх соціокультурних і етнонаціональних аспектах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування