Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ім'я дитини можна змінити тільки до 14 років

Понеділок, 17 грудня 2007, 17:18

Міністерство юстиції ухвалило в новій редакції Положення про порядок змін, доповнень, відновлень й анулювань актових записів громадського стану - про народження, смерть, шлюб, розлучення, усиновлення, позбавлення батьківських прав, зміну імені.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, у новому Положенні враховано низку законодавчих змін, зокрема, у Сімейному і Цивільному кодексах, повідомляє прес-служба Мін'юсту в понеділок.

Так, до Державного реєстру актів цивільного стану обов'язково повинні вноситися факти народження фізичної особи і її походження, усиновлення, позбавлення і відновлення батьківських прав, а також факти реєстрації і розірвання шлюбу, зміни імені, смерть.

Відповідно до змін, органи реєстрації актів цивільного стану (РАГС) зобов'язані повідомляти громадянам про можливість оскарження в судовому порядку відмови вносити зміни в акти записів цивільного стану або відновлювати такий запис. З положення виключена норма щодо оскарження дій РАГСу в судовому порядку винятково за місцем проживання заявника.

Крім того, додана норма щодо підстав для зміни прізвища малолітньої дитини. Зокрема, уточнено, що заява від батьків про виправлення імені дитини може подаватися тільки до досягнення нею 14-літнього віку. Зазначено необхідність згоди дитини змінити прізвище, якщо на цей момент йому виповнилося від 7 до 14 років.

Уточнено права й обов'язки опікунів, а також представників осіб, у чиї актові записи вносяться зміни. Так, положення доповнене нормою, відповідно до якої передбачається, що якщо заява про визнання батьківства після реєстрації народження не може бути подана особисто, це може зробити представник цієї особи, повноваження якого повинні бути в обов'язковому порядку закріплені нотаріально.

Лавринович відзначив, що нова редакція Положення про порядок змін, доповнень, відновлень і анулювань актових записів цивільного стану вступить у дію через 10 днів після її офіційного опублікування.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування