У Німеччині радять Тимошенко: "Не треба більше "Криворіжсталей"

Середа, 19 грудня 2007, 13:01

Член групи німецьких консультантів уряду України, яка фінансується урядом ФРН, Рікардо Джуччі, вважає, що серед проблем, які доведеться вирішувати новому уряду Юлії Тимошенко, насамперед – дефіцит інвестицій, висока інфляція і питання приватизації.

"Серед надзвичайно актуальних проблем, які доведеться вирішувати негайно, я би виділив дві. Перша - дефіцит інвестицій в ключових галузях економіки. Друга - висока інфляція", - сказав він в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

За його словами, "приватні інвестори чекають від уряду стимулів, в енергетиці – більш продуманого регулювання цін, в аграрній галузі – скасування штучного їх стримування та усунення обмежень на експорт".

"Заслуговує найретельнішої уваги ринок капіталу. Ну, і найголовніше – треба радикально взятися за процес приватизації", - наголосив Джуччі.

Коментуючи намір Тимошенко переглянути деякі результати приватизації, зокрема – щодо "Дніпроенерго", німецький консультант зазначив:

"Звичайно, результати приватизації можна ставити під сумнів, але по можливості слід обмежити коло проблемних об’єктів.... У 2005 році мова йшла про 3 тисячі об’єктів, і це стало шоком для бізнесу в країні. Економіці такий підхід обійшовся дорого".

"Тому, якщо і переглядати підсумки приватизаційних конкурсів, то варто пояснювати, що це торкнеться дуже обмеженого кола підприємств", - додав він.

При цьому, у відповідь на нагадування про реприватизацію "Криворіжсталі" у 2005 році, Джуччі заявив:

"Ми не хочемо реприватизації. Ми хочемо приватизації. Не слід ставити під сумнів те, що відбулося в минулому. Необхідні нові приватизаційні конкурси. Не треба більше "Криворіжсталей".

Він також висловив думку, що "приватизація (за прем’єрства Тимошенко) піде швидшими темпами, ніж за (Віктора) Януковича, та буде більше прозорою".

На запитання щодо того, чи зможе новий уряд подолати високу інфляцію, котра сягає 15%, Джуччі відповів: "Якщо найближчим часом не зупинити інфляцію, вона залишиться такою на тривалий час".

"Завдання уряду – підставляти плече Нацбанкові у боротьбі із цим лихом... Здійснювати помірковану фіскальну та соціальну політику, тобто, не допускати високого дефіциту в бюджеті. Мінімальні зарплати і пенсії також не слід підвищувати надміру. Особливо наголошу – уряд має тісно співпрацювати з Нацбанком, адже останнім часом це у нього не виходило", - зазначив він.

Водночас, Джуччі зазначив, що за уряду Януковича "багато було зроблено для вступу України до СОТ, і завдання нового уряду – завершити ці переговори якомога швидше".

"Янукович мав зацікавленість у вступі України до СОТ. І я не хотів би применшувати його успіхів. У цьому виявляється схожість двох урядів. Відмінності між Тимошенко і Януковичем, звичайно, також існують, але наскільки великі, покаже час", - сказав консультант.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування