У Ющенка сподіваються, що Україна проб'ється хоча б у січні

Середа, 19 грудня 2007, 15:44

Генеральна рада Світової організації торгівлі може розглянути заявку України на вступ до цієї організації в січні наступного року на своєму черговому засіданні.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента, представник глави держави в Кабміні Олександр Шлапак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У січні місяці очікуємо розгляду питання України на Генеральній раді СОТ", - сказав він.

За словами Шлапака, на даний час продовжується пошук компромісу з Євросоюзом щодо питання експортних мит.

"Європейська сторона вивчає черговий компромісний варіант, сформований українською стороною. Відповіді чекаємо протягом завтрашнього дня", - наголосив Шлапак.

За його словами, перші відгуки на цю пропозицію Києва були позитивними.

На початку грудня Шлапак повідомив, що Україні поки не вдалося досягти компромісу з Євросоюзом, що висунув Києву умови скасування експортних мит у рамках його вступу до СОТ, що загрожує черговим затягуванням терміну вступу.

"Україні було запропоновано в односторонньому порядку відмовитися від всіх експортних мит", - сказав Шлапак.

Він відзначив, що Київ запропонував Брюсселю відмовитися від експортних мит у двосторонньому порядку в рамках зони вільної торгівлі, що буде створена між Україною і Євросоюзом, однак така позиція поки була відкинута.

За його словами, запропоновані ЄС у якості компромісних нові формулювання фактично містять ту ж жорстку вимогу відмови від експортних мит, з якими Україна не може погодитися.

Шлапак нагадав, що спроба ЄС у 2003 році на конференції СОТ у Досі прийняти відмову від експортних мит у рамках всієї організації провалилася, і тепер Україна стала першою країною, якій ЄС висунув цю умову в рамках вступу до СОТ.

Він підкреслив, що у нинішній ситуації Україні доведеться або підвищити рівень переговорів з Євросоюзом, або звернутися в робочу групу зі вступу країни до СОТ для розгляду конфлікту з ЄС.

Україна розраховувала 19 грудня одержати остаточну пропозицію по вступу до СОТ після схвалення звіту робочої групи, що дозволило б їй завершити процес приєднання до цієї організації, що триває понад 10 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування