Литвин і Симоненко не підуть у "тінь" з Януковичем. Буде "віртуалка"?

Четвер, 20 грудня 2007, 08:47

Лідери Блоку Литвина і Комуністичної партії не мають наміру брати участь у роботі "тіньового уряду", створити який разом з іншими опозиційними силами пообіцяв у середу лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

У самій Партії регіонів також не всі згодні з необхідністю формування альтернативного уряду, пише "Комерсант-Україна".

"Я категорично проти його створення", - сказав лідер комуністів Петро Симоненко.

"Крім розмов, у цьому тіньовому уряді нічого не буде", - упевнений голова однойменного блоку Володимир Литвин.

Видання зазначає, що терміну "тіньовий уряд" у нормативно-правовому полі немає. У січні 2007 року був ухвалений у першому читанні проект закону "Про парламентську опозицію", у якому описуються деякі аспекти діяльності такої структури. Але сьогодні в Партії регіонів не бачать необхідності приймати його в другому читанні.

"Цей законопроект далекий від ідеального, і його потрібно серйозно змінювати", - вважає один зі співавторів документа Микола Комар, який раніше курирував у Партії регіонів роботу з законодавчого забезпечення діяльності опозиції.

Він також повідомив виданню, що виступає проти створення тіньового уряду.

"В українських реаліях він не буде ефективним і стане лише збудником безладдя", - сказав депутат, зазначивши, що керівні органи партії "ще не приймали жодних рішень із цього приводу".

У числі тих, хто підтримує ідею створення тіньового уряду, деякі члени колишнього уряду Януковича.

"Опозиція повинна серйозно контролювати діяльність влади, а тіньовий уряд буде інструментом такого контролю", - заявив депутат Анатолій Кінах, що займав посаду міністра економіки з березня по грудень 2007 року.

При цьому він наполягає на необхідності формалізувати діяльність тіньового кабміну, зокрема затвердити регламент і структуру, що "дозволить розробляти альтернативний проект бюджету й альтернативні постанови уряду".

Тим часом депутат Володимир Рибак (віце-прем'єр в уряді Януковича) цієї думки не поділяє. Він заявив виданню, що не вважає за можливе створення такої структури, а також виступає проти вживання терміну "тіньовий уряд".

На його думку, фракція повинна створити "віртуальне", не формалізоване об'єднання депутатів, за кожним із яких буде закріплений напрямок роботи, що відповідає міністрові або віце-прем'єрові. Ця структура не буде взаємодіяти з Кабміном.

"Ми будемо генерувати ідеї і викладати їх у відкритий доступ. Якщо урядові буде потрібно – він саме їх візьме. А так, щоб спеціально вносити на їхній розгляд якісь наробітки, – цього ми робити не збираємося", - сказав Рибак.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування