США вітають повернення Тимошенко і сподіваються на Януковича

Четвер, 20 грудня 2007, 09:58

Aмериканський уряд очікує плідної співпраці з урядом Юлії Тимошенко, заявив другий заступник державного секретаря США Дейвид Креймер.

"Ми вітаємо повернення Юлії Тимошенко як прем'єр-міністра, і очiкуємо плідної співпраці у багатьох напрямках українсько-американських взаємин. Ми сподіваємось, що політична ситуація в Україні стабілізується на деякий час", - сказав він у інтерв'ю "Голосу Америки".

Креймер висловив думку, що "було б добре не проводити виборів у 2008-му році, щоб ми не мали ще однієї кампанії".

"З іншого боку, хоч процес відбувався не без розчарувань, плюсом для України є те, що цей процес був мирним і демократичним", - додав американський урядовець.

За словами Креймера, є кілька нагальних проблем, які доведеться вирішувати українському уряду: "Я думаю, вирішення питання енергетичної безпеки є першочерговим завданням".

"Тимошенко зауважила, що це одне з пріоритетних питань для неї. Я думаю, можна очікувати, що вона займеться цим питанням...", - додав він.

Крім того, на думку Креймера, нагальним питанням є вступ до СОТ: "Ми сподіваємося, що Верховна Рада ухвалить закони, які ще залишились для того, щоб почати процес вступу і стати членом СОТ, що, на мою думку, буде справжнім досягненням для країни".

"І звичайно інституційний розвиток, економічні реформи, як також подолання корупції", - додав американський урядовець.

Креймер відзначив, що у всіх цих питаннях американський уряд готовий надавати повну підтримку, але важливим у цьому всьому процесі, за його словами, є те, щоб теперішня українська опозиція в обличчі Партії регіонів зайняла справді конструктивну позицію:

"Колишній прем'єр-міністр Янукович заявив, що він готується грати роль конструктивної опозиції. Ми, звичайно, сподіваємось, що так і буде".

"Це важливо, щоб Україна мала сильну діяльну опозицію у Верховній Раді, але я також вважаю важливим, щоб Україна спробувала уникнути безвихідного становища у Раді, яке може перешкодити уряду рухатись вперед з реформами", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування