Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа просить Україну не напружуватися – скоро все буде

Четвер, 20 грудня 2007, 14:40

У Європейській комісії впевнені, що питання про експортні мита з Україною буде узгоджено і успішно вирішено в найкоротші терміни, і Україна вступить до Світової організації торгівлі найближчим часом.

Про це йдеться в заяві представництва Єврокомісії в Україні, що була поширена у зв'язку з високим рівнем уваги громадськості до завершення процесу вступу України до СОТ, повідомляє УНІАН.

Станом на грудень 2007 року, наголошується в заяві, "українська влада і Єврокомісія здійснюють конструктивний пошук взаємовигідного рішення щодо ставок експортного мита, які застосовуються Україною".

Це рішення, зазначає Єврокомісія, "прокладе шлях до завершення багатостороннього процесу переговорів про вступ (до СОТ)".

Європейський Союз, наголошується в заяві, вважає, що рішення має гарантувати дотримання графіків зниження експортних мит, узгоджених учасниками переговорів від української сторони і Верховною Радою.

"Суть європейської пропозиції полягає в тому, аби "пов'язати" графіки зниження мита з остаточно зниженим рівнем мита в рамках СОТ, що є формальним юридичним зобов'язанням не виходити за межі узгоджених рівнів митних ставок", - пояснюється у заяві.

"Ця пропозиція розповсюджується лише на ту продукцію, до якої зараз застосовуються експортні мита (брухт чорних і кольорових металів, шкури і шкіра, насіння олійних культур і жива худоба), і повністю відповідатиме ставкам мита, вже схвалених парламентом України", - додається у документі.

"Виконання європейської пропозиції щодо експортних мит в контексті СОТ не вимагатиме ні нових законодавчих актів, ні подальших знижень ставок мита", - наголошують у Єврокомісії.

Як відомо, наприкінці листопада Євросоюз висунув останню вимогу щодо вступу України до СОТ - Києву необхідно, ще до вступу до організації (вперше у світовій практиці), переглянути регулювання експортного мита.

Україна заявила про готовність не тільки зберегти нинішні рівні експортних мит, а й знизити ці ставки на п'ять товарних груп, чутливих для ЄС, аж до відмови від експортного мита після вступу до СОТ і набрання чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Через неузгодженість цього питання зірвався графік вступу України до СОТ. Таким чином, Україні вступити до СОТ в 2007 році, як очікувалося раніше, не вдасться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...