Україна обігнала "тигра"? Всього 6 позицій у плюс

Четвер, 20 грудня 2007, 15:41

Україна стала 67-ю зі 144 країн у рейтингу економік, які розвиваються, укладеному експертами великого інвестиційного банку Goldman Sachs.

У загальносвітовому рахунку, у якому брала участь 181 країна, ми посіли 104-й рядок, пише "Дело".

Автори рейтингу зазначають, що за останні 10 років Україна піднялася усього на 6 позицій. Інші країни за цей же період зуміли досягти чималого прогресу.

Наприклад, Бєларусь піднялася на 37 рядків, Казахстан – на 14. Рекордсменом стала Росія – з 1997 року країна зробила ривок зі 140-го на 66-е місце.

На думку експертів, прогрес цих посткомуністичних держав – не стільки заслуга урядів, скільки результат погіршення ситуації в інших країнах.

"Разом з тим прогрес у нашій країні очевидний, і інвестиційна привабливість нашої країни росте з кожним роком", - каже директор рейтингового агентства "Експерт-рейтинг" Володимир Духненко.

На його думку, зсув усього на 6 позицій нагору – не зовсім об'єктивний результат.

Водночас, експерти банку Goldman Sachs оцінили розвиток економіки України вище, ніж Індії, яка належить до так званих країн-"тигрів", хоча у вітчизняних експертів це викликає "легке здивування", пише видання.

Як припускає виконавчий директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук, Goldman Sachs може намагатися у такий спосіб підвищити інвестиційну привабливість України – з цієї точки зору думка експертів банку може виявитися досить важливою для іноземних інвесторів.

У рейтингу Goldman Sachs змінився лідер, і тепер найкращий показник економічного розвитку у Норвегії. Лідер минулого року – Швеція – значно поступається їй за рівнем доходів на душу населення і посідає почесний другий рядок.

Норвегія – не тільки багата країна, але й лідер рейтингу найкращих для проживання держав. Таку репутацію їй забезпечує надійна система освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення. Замикає трійку лідерів рейтингу Ісландія. На 4-му й 5-му місцях розмістилися Сінгапур і Нідерланди відповідно.

Росія уперше випередила Китай і вийшла в лідери серед групи економік, що розвиваються найшвидшими темпами – так званих країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай).

Водночас, експерти українських рейтингових агентств і наукових центрів оцінюють результати рейтингу Goldman Sachs досить скептично, віддаючи перевагу авторитетним міжнародним джерелам – наприклад, даним Світового банку.

У більшості ж досліджень, що проводить Світовий банк, Україна усе ще сильно відстає від "азіатських тигрів", і в останній доповіді експертів Світового банку, де фігурує статистика по 146 країнам світу за 2005 рік, результати України досить далекі від оптимістичних прогнозів, зазначає видання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...