Україну цього року так і не приймуть у СОТ

П'ятниця, 21 грудня 2007, 09:19

Світова організація торгівлі повернеться до питання членства України на початку 2008 року і лише після того, як Україна та ЄС владнають між собою суперечку щодо експортних мит.

Про це в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" заявила представниця прес-служби СОТ Ануш Дербогосян.

"Засідань щодо України не буде до наступного року. Існує нерозв’язана проблема між Україною та ЄС і доки вона не вирішена, ми не можемо обговорювати завершення вступу України до СОТ. Нам відомо лише те, що ЄС зробив зустрічну пропозицію Україні, яку вона вивчає", - сказала вона.

"Це лише проблема ЄС і України. Коли вони самі її вирішать, ми можемо просуватися далі і Україна може стати членом СОТ на початку наступного року", - заявила представниця СОТ.

Як відомо, наприкінці листопада, у переддень засідання робочої групи щодо вступу до СОТ, Євросоюз висунув до України останню вимогу для вступу у СОТ – скасувати мита на товари, що ввозяться. Згодом ЄС нібито погодився відмовитися від цієї вимоги в обмін на не підвищення мит.

Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" припустив, що вимоги ЄС скасувати експортні мита можуть бути й політичними.

"Вимога ЄС щодо експортних мит виглядає до певної міри дивною. Тому що вони знали, який у нас існує торговельний режим, вони підписували з нами за цих умов двосторонній протокол. Можливо, це можна сприймати як певний тиск, що ці мита треба зменшувати", - зазначив він.

"Існує ще одна країна, де досить високі експортні мита, які фактично є бюджетоутворчими – мова йде про Росію. Якщо такі вимоги будуть поставлені до Росії, тоді ми можемо говорити про рівне ставлення до всіх країн-претендентів на вступ до СОТ", - додав український експерт.

Раніше серед політичних причин повільного руху Києва до СОТ називали так званий "російський фактор" - оглядачі говорили, що в разі, якщо Росія набуде членства в СОТ раніше від України, вона може заблокувати її просування до СОТ.

Президент Віктор Ющенко нещодавно висловлював сподівання, що питання членства України у СОТ вирішиться на засіданні Генеральної ради СОТ у Женеві 20 грудня.

Водночас, як зазначає "Бі-БІ-Сі", 20 грудня не мало відбуватися ані засідання робочої групи СОТ, ані засідання Генеральної ради, яка завершилася днем раніше.

України, між тим, ухвалила усі необхідні законопроекти в рамках вступу до СОТ, у понеділок також повідомивши про підписання останнього, 53-го двостороннього протоколу – з Гватемалою, що вимагається від потенційних членів СОТ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News