Ахметов і Новінський "відформатували" злиття

П'ятниця, 21 грудня 2007, 10:22

Група "Метінвест" Ріната Ахметова і "Смарт-холдинг" Вадима Новінського визначили формат об'єднання своїх гірничо-металургійних активів.

"Метінвесту" будуть передані пакети акцій Інгулецького ГЗК, "Макіївського металургійного заводу" і сталепрокатного підприємства Promet Steel (Болгарія).

Крім цього, як стало відомо в четвер, Новінський передасть "Метінвесту" пакет акцій Південного ГЗК, розмір якого буде визначено пізніше.

Однак уже зараз відомо, що за свої активи Новінський одержить 25%+1 акція у металургійному бізнесі Ахметова, пише "Комерсант-Україна".

Про приєднання активів "Смарт-холдингу" до групи "Метінвест" сторони повідомляли ще три місяці назад, зазначає видання.

У спільній заяві компаній від 20 грудня говориться, що в рамках об'єднання гірничо-металургійних активів Smart N.V. Новінського стала власником 25%+1 акція у статутному капіталі Metinvest B.V., що володіє металургійними активами Ахметова.

"Смарт-холдинг", у свою чергу, передав "Метінвесту" 82,46% акцій ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", 90,18% акцій ЗАТ "Макіївський металургійний завод" і 90% акцій прокатного заводу Promet Steel (Болгарія).

Сторони також досягли принципової домовленості про передачу "Метінвесту" пакета акцій Південного ГЗК. Його розмір не перевищить 25%, однак за домовленістю може бути збільшений до 50% після отримання дозволу Антимонопольного комітету.

У четвер "Метінвест" одержала дозвіл АМКУ на концентрацію акцій ЗАТ "Макіївський метзавод". Раніше комітет дозволив концентрацію акцій ІнГЗК.

Планується, що до кінця 1-го кварталу 2008 року буде отримана дозвільна документація і з інших підприємств.

Аналітик "Брокредитсервіса" Максим Шейн вважає, що головна мета злиття для Новінського – це вивід своїх активів на міжнародні біржі через корпорацію, готову до IPO.

Аналітик ІК Concorde Capital Євген Червиченко оцінює вартість "Метінвеста" у близько $20 млрд, але вважає, що в групи є серйозний потенціал для росту.

Видання зазначає, що "Метінвест", одержавши акції ПГЗК, стане партнером компанії Lanebrook Романа Абрамовича, Олександра Абрамова й Олександра Фролова, що володіє 72,89% акцій найбільшої металургійної групи СНД Evraz Group.

Минулого тижня ця компанія викупила 50% "ПГЗК" у групи "Приват".

Червиченко вважає, що одержання контролю над ПГЗК, дозволить обом компаніям "продовжити експансію на українському ринку за рахунок покупки металургійних підприємств".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування