Огризко: Україна Європі не сусід і не бідний родич

П'ятниця, 21 грудня 2007, 11:35

Міністр закордонних справ Володимир Огризко називає пріоритетним питанням для України укладення нової посиленої угоди з Євросоюзом, що має бути далекоглядною, інноваційною і відображати нову якість відносин.

Про це Огризко заявив у ході зустрічі з представниками дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, повідомляє Ліга.

Міністр нагадав, що існуюча угода про партнерство і співробітництво, підписана у 1994 році, уже не відповідає сучасним реаліям і потенціалу співробітництва.

"Сьогодні не 1994 рік. Україна сьогодні - це європейська економіка, що швидко розвивається, це вигідний і перспективний партнер, що зможе зміцнити Європу перед обличчям нових викликів конкуренції, що збільшується,", - сказав Огризко.

Разом з тим він наголосив, що політика сусідства в контексті співробітництва з ЄС - це "річ хороша", але Україна не сприймає себе в статусі сусідів Європи, оскільки є не сусідом, а частиною Європи і бачить себе в майбутньому саме європейською країною.

Крім того, Огризко підкреслив, що ключовим завданням МЗС на найближчу перспективу є робота з формування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, і до неї необхідно приступати відразу ж після набуття Україною членства у СОТ.

Міністр також подякував ЄС за укладання угоди про спрощений візовий режим, що набирає сили з 1 січня: "Ми маємо намір продовжити рух убік безвізового режиму між Україною і ЄС. Це важлива стратегічна мета".

При цьому Огризко підкреслив, що серед пріоритетних задач у контексті євроінтеграції - інтеграції України в європейський енергетичний простір: "Під цим кутом зору розглядаємо проведення в наступному році київського енергетичного саміту".

"Одним з питань, що будуть розглядатися в ході саміту, є розвиток транзитного коридору для транспортування нафти маршрутом Каспій - Південний Кавказ - Україна - Центральна Європа", - відзначив він.

Крім того, Огризко заявив, що політика України щодо Євросоюзу має бути реалістичною. Він наголосив, що Україні у відносинах з ЄС необхідно навчитися бачити різницю між категорією можливого і бажаного.

"Думаю, для України бачення цієї різниці полягає в першу чергу в розумінні необхідності виконати нашу домашню роботу і послідовно пройти шлях до ЄС", - пояснив міністр.

За його словами, "у відносинах з ЄС Україні необхідно позбавитися як комплексу бідного родича, так і напускного оптимізму": "Скарги щодо відсутності європейської перспективи так само безпідставні, як і твердження про те, що ми завтра будемо в ЄС".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування