Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США пригадали Путіну Януковича-2004

Субота, 22 грудня 2007, 15:40

Посол України в США Олег Шамшур вважає, що Україна є достатньо сильною, щоб протистояти будь-яким зовнішнім впливам на свою внутрішню політику.

Про це він заявив, коментуючи висловлювання президента Росії Володимира Путіна щодо того, що США почали "руйнувати" Україну, повідомляє "Голос Америки".

"Перш за все я хотів би відзначити, що з 1991-го року, із встановленням української незалежної держави ми довели свою спроможність самостійно визначати і зовнішню, і внутрішню політику. Незалежно від будь-яких спроб впливати на цей процес", - підкреслив Шамшур.

"Що стосується Сполучених Штатів, то я вважаю, що в Сполучених Штатах ми завжди бачили країну, яка надавала допомогу і сприяння у становленні України як незалежної суверенної держави, надавали нам допомогу у створенні і розбудові демократичних інституцій. І безумовно це не втручання, а саме допомога з боку зацікавленого дружнього народу", - додав він.

Водночас колишній посол США в Україні, а тепер старший радник центру Стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні Стівен Пайфер щиро здивований звинуваченнями Путіна.

"Дуже іронічно, що саме від пана Путіна звучать ці звинувачення. Якщо ви повернетесь до 2004-го року, до виборів в Україні – то саме Путін приїжджав в Україну за п’ять днів до виборів, фактично проводячи агітацію за Віктора Януковича. Перед другим туром виборів він знову приїжджав в Україну, допомагаючи Януковичу", - сказав Пайфер.

"А потім, наступного дня після другого туру виборів, ще навіть перед офіційним оголошенням результатів Виборчою комісією, Путін надіслав Януковичу листівку, де привітав з перемогою на виборах. Це для мене малює дещо іншу картинку від того, як про це говорить пан Путін", - зазначив він.

Пайфер наголосив, що насправді Cполучені Штати вважають пряме втручання в українські справи з боку будь-якої країни дією з протилежним результатом, адже українці не люблять, коли хто-небудь диктує їм, що робити.

На думку Пайфера, візити Путіна в 2004-му році в Україну насправді не допомогли Януковичу, а відібрали у нього голоси. Те ж саме відбувається зараз.

Він вважає, що намагання Росії економічними методами тиснути на Україну змушує багатьох українців більш прихильно ставитися до Заходу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування