"Укрнафта" попереджає, що Пинзеник готує "найбільшу дурість"

Субота, 22 грудня 2007, 16:29

Найбільша в Україні нафтовидобувна компанія ВАТ "Укрнафта" заявляє, що ініційоване міністерством фінансів чергове підвищення рентної плати за видобуток нафти приблизно на 25% у 2008 році матиме негативні наслідки для галузі.

Про це УНІАН повідомив перший заступник голови правління з фінансово-економічних питань ВАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров, за підсумками наради під головуванням заступника міністра фінансів Дениса Фудашкіна, яка пройшла в п`ятницю в Мінфіні.

За словами Пустоварова, підвищення рентної плати призведе до зменшення запланованих капіталовкладень у геологорозвідку, буріння, оновлення й модернізацію основних фондів, а також до зменшення обсягів видобутку нафти й скорочення робочих місць.

За його інформацією, зокрема, Мінфін пропонує закріпити в законі про держбюджет на 2008 рік збільшення рентної плати за видобуток нафти на приблизно 25% – із нинішніх 1600 грн. за тонну (з урахуванням коригуючого коефіцієнта) – до 2000 грн. за тонну.

"Мінфін хоче розв`язати проблему наповнення бюджету за рахунок збільшення рентних платежів, а вникати в саму проблему галузі ніхто не хоче. Все рахується зворотним рахунком – від рівня коштів, які необхідно мобілізувати до бюджету…", – сказав він.

За словами Пустоварова, в 2007 році рівень рентних платежів вже є економічно недоцільним й прибуток ледве покриває обсяг коштів, який необхідний тільки для підтримки видобутку вуглеводнів на рівні минулого року, а про збільшення обсягів видобутку вуглеводнів не йдеться.

При цьому він додав, що "засмучує й сама постановка питання, й рівень економічного розвитку урядовців" "Стільки грошей мобілізувати з нафтовидобувної галузі просто не можна. Це буде найбільша дурість", - підкреслив Пустоваров.

Також він зазначив, що в разі збільшення в 2008 році рентної плати за видобуток нафти на 25%, додаткове навантаження на компанію у вигляді платежів до бюджету становитиме, щонайменше, 1,5 млрд. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування