Порошенко і партнери створюють нову "Мрію"

Понеділок, 24 грудня 2007, 11:06

Інвестфонд Петра Порошенка і його партнери створюють банк, до якого перейдуть на обслуговування деякі їхні підприємства.

Антимонопольний комітет дозволив створення Міжнародного інвестиційного банку, пише газета "Дело".

Серед його акціонерів - колишні власники банку "Мрія", а також інвестфонд "Прайм Ессет Кепітал", що керує активами голови ради Нацбанку Порошенка.

За словами одного із засновників Міжнародного інвестиційного банку Костянтина Ворушиліна, фінустанова буде обслуговувати юридичні особи.

Її клієнтами стануть деякі підприємства, що є власністю Порошенка і його партнерів. Раніше вони обслуговувалися в банку "Мрія", і багато хто з них залишилися його клієнтами після продажу російському банку ВТБ.

Відносно структури акціонерів Міжнародного інвестиційного банку, то вона поки збалансована - за словами Ворушиліна, зараз жоден засновник не має контрольного пакету акцій. "Особисто мені належить близько 5%", - зізнався він.

Однак найближчим часом у банку, швидше за все, з'явиться великий акціонер. "Ми очікуємо приходу іноземного інвестора, якому дістанеться частка в капіталі", - розповів Ворушилін.

Продаж пакету акцій нерезиденту, ймовірно, відбудеться у ході збільшення капіталу банку вже найближчим часом.

"Зараз його статутний фонд складає 10 мільйонів євро (близько 73 мільйонів гривень - необхідний мінімум для створення банку в Україні), але практично відразу ж ми збільшимо капітал до 40 мільйонів євро (290 мільйонів гривень)", - відзначив Ворушилін.

Створення нової фінустанови і залучення у неї іноземного інвестора - прекрасна можливість для екс-власників банку "Мрія" реабілітуватися за його не зовсім вигідний продаж у 2006 році.

Тоді фонд Порошенка і група його партнерів виручили за 98% акцій "Мрії" 70 мільйонів доларів.

Для порівняння, через кілька місяців французька група Credit Agricole придбала 98% акцій Індекс-Банку (який на той момент знаходився усього лише на п'ять сходинок вище "Мрії" у рейтингу НБУ за величиною активів) за 260 мільйонів доларів.

Згодом сам Порошенко визнав продаж банку "Мрія" неефективним: "Це рішення було політично виправданим у зв'язку з можливим моїм переходом в опозицію".

"Я ще пам'ятаю, з якими проблемами зіштовхується банк, якщо ти є опонентом влади. Однак це рішення про продаж банку було фінансово неефективним", - заявив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування