Росія готує Україну до "сюрпризів" на фінішній прямій до СОТ

Вівторок, 25 грудня 2007, 12:35

Україні, у випадку її швидкого вступу до СОТ, буде невигідно і безперспективно затягувати переговори по приєднанню Росії до цієї торговельної організації.

Про це заявив голова російської делегації на переговорах по приєднанню до СОТ, директор департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Мєдвєдков, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується претензій України до Росії, то ряд українських політиків дійсно не приховують свого бажання спробувати, якщо Україна приєднається до СОТ раніше за Росію, виставити нам низку вимог як умову нашого приєднання до цієї організації", - зазначив він.

У той же час Мєдвєдков підкреслив, що "об'єктивно - і багато наших українських колег розділяють цю точку зору - Україні вигідніше вирішувати ці проблеми, коли Росія стане членом СОТ, і ми зможемо вести рівноправний діалог у правових рамках і з використанням усіх інструментів СОТ".

"Затримувати приєднання Росії, намагаючись спочатку вирішити ці питання, - неефективно і безперспективно", - сказав він.

Мєдвєдков відзначив, що Україна впритул наблизилася до вступу до СОТ, однак через невирішені питання воно було перенесене на кілька місяців: "Усе це говорить лише про те, що фінальна стадія приєднання до СОТ непередбачувана - завжди варто очікувати сюрпризів".

"Не виключено, що на переговорній площадці (по приєднанню РФ до СОТ) з'являться нові учасники і нові питання. Ми до цього готові і, незважаючи ні на що, працюємо на завершення переговорного процесу протягом найближчих місяців ", - додав він.

На питання, коли наберуть сили зобов'язання Росії перед СОТ, якщо приєднання відбудеться у 2008 році, Мєдвєдков відзначив, що з цього питання країни, що приєднуються, домовляються в останній момент, коли дата приєднання стає відома з точністю до місяця.

"Для нас це питання має не найважливіше значення, оскільки узгоджені умови приєднання дозволяють не знижувати тарифні ставки по жодній товарній позиції протягом усього першого року після приєднання", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування