Яценюку не подобається "вулиця з одностороннім рухом" в ЄС

Середа, 26 грудня 2007, 11:06

Спікер, екс-міністр закордонних справ Арсеній Яценюк не бачить значних досягнень України на шляху до членства в ЄС.

"Я не бачу значних досягнень на шляху до членства в Європейському Союзі. Це — процес, але поки що не переможний", - сказав він в інтерв’ю газеті "День".

"Ми включилися в процес, не знаючи конкретно (на тій стадії, коли ми заходили в цей процес), чого ми хочемо досягти", - вважає він.

Як зазначив Яценюк, "поки що нам не вдається діяти з Європейським Союзом на принципах взаємності, це досить складно".

"Я б сказав, що в нас пропорційна взаємність. Чим більша країна, тим, відповідно, менше взаємності від цієї країни очікуєш. Це та проблема, яка не зникне ні сьогодні, ні завтра, ні післязавтра. Сподіваюсь, вона перестане існувати тоді, коли ми будемо перебувати в межах єдиної великої "країни" — Європейського Союзу", - підкреслив спікер.

"Ми чітко задекларували, що Європейська політика сусідства — це поки що вулиця з одностороннім рухом, яку придумав сам Євросоюз. Ми її високо цінуємо, але це не має ніякого стосунку до наших двосторонніх відносин. Інкорпоруйте інструменти Європейської політики сусідства в нашу двосторонню угоду — і, будь ласка, ми готові працювати", - зазначив також Яценюк.

Водночас успіхом у відносинах з ЄС він назвав початок переговорів по новій базовій угоді та підписання візової угоди.

"Що стосується втраченого шансу України отримати План дій щодо членства в НАТО на Стамбульському саміті Альянсу, то це пояснюється тим, що на порядку денному для Заходу питання членства України в Організації північноатлантичного договору на цей час так гостро не стояло", - вважає екс-міністр.

Він також зазначив, що на саміт НАТО в Бухаресті для отримання плану дій щодо членства в альянсі "українська делегація поїде з консолідованою позицією".

"Зараз, коли створена демократична коаліція, до складу якої входить партія президента, немає куди зістрибувати. Я не бачу підстав, з яких ми не зможемо знайти консолідованої позиції щодо ПДЧ", - вважає Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування