Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко ударить по спирту й цигарках. Усе заради здоров'я

Четвер, 27 грудня 2007, 10:57

Уряд України пропонує підвищити на 2008 рік ставки акцизного збору на етиловий спирт, горілку і лікеро-горілчані вироби, пиво й цигарки.

Відповідний проект закону Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до документа, акциз на етиловий спирт, спиртні напої, отримані шляхом перегонки, лікери й інші напої, які містять спирт, у наступному році складе 21,5 грн/літр 100%-го спирту проти чинних 19 грн/літр.

Крім того, Кабінет міністрів пропонує збільшити акциз на пиво з чинних 0,31 до 0,35 грн/літр.

Законопроект також передбачає, що ставка акцизного збору на цигарки у відсотках від обороту з реалізації товару буде складати 12,5% замість діючих 10%.

При цьому ставка з одиниці товару на цигарки з фільтром буде підвищена з 13 грн/тис. шт. до 14 грн/тис. шт.

У документі зазначається, що акциз на сигарети без фільтра повинен складати не менше 8 грн/тис. шт., з фільтром - 18 грн/тис. шт.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що підвищення ставок акцизного збору на спирт, міцний алкоголь, тютюнові вироби і пиво сприятиме обмеженню споживання цих продуктів, які мають шкідливий вплив на здоров'я людини, унеможливлять мінімізацію сплати податків і дозволять збільшити надходження в бюджет.

Як повідомлялося, уряд Віктора Януковича пропонував аналогічне підвищення акцизу на спирт, міцний алкоголь, цигарки та пиво.

Крім того, уряд пропонує практично в 10-20 разів підвищити для виробників напоїв плату за спеціальне водокористування.

Згідно з проектом держбюджету-2008, для виробництва напоїв плата за спеціальне водокористування поверхневими водами складе 2 грн/1 куб. м, підземними водами - 4 грн/1 куб. м. У даний час плата за спеціальне водокористування складає до 0,2 грн./1 куб. м (у залежності від регіону).

У липні 2005 року Кабмін вирішив установити плату за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих і підземних вод підприємствами, що виробляють напої, у розмірі 4 грн/1 куб. м і 40 грн/1 куб. м відповідно. Пізніше уряд відмовився від цього наміру й установив плату за спеціальне використання підземних вод підприємствами, що роблять напої, у розмірі 2 грн/1 куб. м.

За позовом ЗАТ "Оболонь" (Київ) Господарський суд Києва 30 вересня 2005 року визнав недійсними постанови уряду від 4 липня 2005 року і від 14 липня 2005 року, що, зокрема, передбачали підвищення розміру нормативів збору за спеціальне водокористування і диференційовані нормативи плати за користування надрами для видобутку мінеральних підземних вод.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування