Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко просять розсекретити таємні постанови уряду

Четвер, 27 грудня 2007, 17:05

Українська Гельсінська спілка з прав людини просить уряд Юлії Тимошенко оприлюднити незаконно утаємничені постанови і розпорядження Кабінету міністрів із грифом "не для друку", прийняті в минулі роки.

Про це йдеться у відкритому зверненні УГСПЛ "Десять кроків, спрямованих на покращення стану із правами людини в Україні", повідомляє УНІАН.

Правозахисники просять внести до комп’ютерних правових систем назви актів уряду, що мають гриф ДСК, та проаналізувати обґрунтованість їх засекречування, а також створити реєстри нормативних актів, ухвалених Кабміном та органами центральної виконавчої влади, доступні для громадськості.

"Саме в цих (засекречених) документах містяться дані про корупційні дії, незаконні пільги, привілеї та інші преференції для вищих посадових осіб держави", - зазначають автори звернення.

Зокрема, йдеться про постанови "Про обслуговування будинками відпочинку "Конча-Заспа" та "Пуща-Водиця" окремих категорій осіб та пенсіонерів" від 6 серпня 2003 р. та "Про затвердження переліку підприємств, що звільняються від сплати земельного податку у 2004 році, і розмірів їх земельних ділянок" від 5 липня 2004 р.

Також ідеться про розпорядження: "Про безоплатну передачу цілісного майнового комплексу колишнього аеродрому військової авіації у с. Гавриші" від 12 грудня 2002 р., "Про передачу цілісних майнових комплексів військових санаторіїв" від 12 березня 2003 р., "Про реалізацію нерухомого військового майна СБУ" від 20 червня 2003 р., "Деякі питання оплати праці суддів" від 20 січня 2004 р., "Деякі питання оплати праці прокурорів і слідчих органів прокуратури" від 20 січня 2004 р.

Також ідеться про розпорядження: "Про передачу Державному управлінню справами повноважень з управління пакетом акцій ВАТ "Готель "Дніпро" від 11 березня 2004 р., "Про передачу конфіскованих за рішенням суду транспортних засобів" від 18 червня 2004 р., "Про передачу об`єктів оздоровчого призначення" від 8 жовтня 2004 р., "Про передачу державних резиденцій №6 і 8" від 22 грудня 2004 р. та інші.

Крім того, УГСПЛ наполягає на скасуванні постанови Кабміну від 26 червня 2007 р. "Про затвердження технічного опису та зразка бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів", яка передбачає оформлення закордонних паспортів тільки нового зразку.

"Ці паспорти містять чіпи, на яких зберігається біометрична інформація громадян та інші їхні персональні дані: фактично держава вирішила "поділитися" всією приватною інформацією про громадян з іншими країнами, котрі отримають всю інформацію про особу при перетині кордону", - заявляють правозахисники.

Крім того, УГСПЛ просить уряд Тимошенко скасувати постанову Кабміну від 26 вересня 2007 р. "Про затвердження Порядку отримання дозволу суду на здійснення заходів, які тимчасово обмежують права людини, та використання добутої інформації", і зазначає, що "контроль комунікації" є "значною мірою незаконним".

Правозахисники наполягають на перетворенні Держдепартаменту з питань виконання покарань в цивільну службу при Мін’юсті і ліквідації спецпідрозділу для боротьби з тероризмом, який нібито використовується "для залякування позбавлених волі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...