Президенту не подобається, але уряд фінансуватиме житло на третину

Четвер, 27 грудня 2007, 18:49

Президент Віктор Ющенко вважає, що питання фінансування житла, зокрема, для молодих родин, - це відповідальність органів самоврядування і особиста, а держава фінансуватиме цю сферу на третину.

Про це він сказав на підсумковій прес-конференції у четвер, відповідаючи на запитання щодо того, як може молода родина при зарплаті, наприклад, у 1400 грн. на місяць на трьох, купити квартиру.

"Це питання органів самоврядування і відповідальності особистої", - сказав Ющенко.

При цьому президент зазначив, що декілька тижнів тому на Полтавщині проводилася конференцію на тему "Доступне житло" щодо того, як привнести в законодавство питання виділення бюджетних коштів, щоб вирішити "радикально" цю проблему за декілька років.

"Учора ми обговорювали цю тему на засіданні уряду. Я не поділяю думки відносно фінансування житла - закласти в бюджет 3 млрд. коштів для фінансування. Вони розійдуться між двома десятками відомств", - заявив Ющенко.

"І коли ми говоримо про значення питання, воно буде стосуватися клерків, службовців, які знаходять короткий шлях для використання цих коштів", - додав він.

Президент зазначив, що "програма повинна розпочатися з того, що 3 млрд. грн. виділяються плюс ще 3 млрд."

"Суть законодавства: держава бере на себе одну третину зобов’язань по фінансуванню нового житла. Людина, яка має дохід в середньому 1600 грн., обслуговує другу частину своїх зобов’язань протягом 20 років. Органи місцевого врядування для цього проекту безплатно виділяють земельні ділянки. Бюджетні відомства здійснюють ініціативу за 30-40%", - розповів Ющенко.

При цьому президент зазначив, що "якщо ми хочемо оптимізувати витрати, ми не повинні зіткнутися з платними земельними ділянками, потрібно створити сприятливі умови для вчителів, медиків, офіцерів, представників культури, вчених".

"Таким способом, якщо ми 4,5 млрд. концентруємо на одному рахунку, дві третини бере на себе іпотечна установа, місцеві органи виділяють землю. Якщо виходити з цього, ми можемо побудувати для 75 тисяч людей доступне житло", - спрогнозував він.

"Ми можемо дати на третину відповідь, як мати доступне житло. Розпорошувати кошти по міністерствам і відомствам і повністю розтрачувати не є раціонально", - наголосив Ющенко.

"Ми домовилися, що за січень-лютий ми маємо врегулювати всі майнові питання, концентруємо 4 млрд. коштів у бюджеті і забезпечуємо вперед 75 тис. родин житлом. У нас зараз черга на житло - 1 млн. родин. Тому якщо цю програму в 3-4 роки запустити масштабно, ми можемо за найближчі 3-5 років вирішити ключову проблему відносно доступного житла", - сказав президент.

"Ми знайшли повний контекст по цьому питанню у політичних силах, в уряді, парламенті і в найближчі 2 місяці ви отримаєте остаточні відповіді на це питання", - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:54
Костюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
22:11
фото600 страв з України та світу від Клопотенка: у Києві презентували оновлене меню для шкіл
Усі новини...