Підсудні у справі Гонгадзе осудні, і можуть "відповідати"

П'ятниця, 28 грудня 2007, 08:11

Апеляційний суд Києва в четвер заслухав результати експертиз, призначених підсудним у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе – усі вони визнані осудними і можуть відповідати згідно з законом.

Медекспертизи щодо екс-співробітників департаменту зовнішнього стеження і карної розвідки МВС Миколи Протасова, Олександра Поповича і Валерія Костенка, звинувачуваних в убивстві Гонгадзе, були призначені в липні, пише "Комерсант-Україна".

Костенку й Поповичу приписувалося проведення психологічних обстежень, а Протасову – комплексна медична психолого-психіатрична експертиза.

У рамках психологічних експертиз щодо Костенка і Поповича проводилося дослідження особливостей їхніх характерів і мотивації.

"Експерти вказали на те, що підсудні не схильні до фантазування або надумування подій, які мали місце, – з погляду психологів, вони себе не обмовляють", - розповіла представник вдови загиблого журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

Вона також сказала, що комплексна експертиза щодо Протасова показала, що стан його здоров'я "у рамках вікової норми". Як відомо, він неодноразово скаржився на погіршення стану здоров'я, у зв'язку з чим розгляд справи кілька разів відкладався.

Крім того, за словами учасників процесу, експертами виявлені "елементи агравації" – перебільшення симптомів хвороби або хворобливого стану з боку Протасова.

"Малося на увазі перебільшення соматичних захворювань, наприклад головних болів. Просто він багато говорить про свої захворювання. Але це не стосується психічного стану – він вважає себе психічно здоровим", - уточнив адвокат підсудного Віктор Чевгуз.

Експерти Головного бюро судмедекспертиз також склали психологічні портрети підсудних, що, за словами учасників процесу, необхідно для правильного визначення міри покарання.

"Про Костенка експерти сказали, що він кається, що в нього занижена самооцінка і присутнє почуття провини. А от у Протасова почуття провини не виявили", - переказав висновок психологів один із учасників процесу.

"Про Поповича сказали, що для нього головне – родина; він був відданий начальству і хотів працювати, щоб добре заробляти для своєї родини", - додав він.

"Усі троє визнані осудними і можуть відповідати згідно з законом", - підсумував Чевгуз. Утім, він має намір повторно внести на розгляд суду питання про підтвердження у свого підзахисного групи інвалідності. "Одна справа судити фізично здорову людину, інша – виносити вирок щодо інваліда", - заявив адвокат.

У жовтні 2003 року Протасову було присвоєно II групу інвалідності, яка після проведення комплексного медичного обстеження була змінена на III.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News